Всички знаем, че абдоминопластиката изравнява и стяга корема, че липосукцията премахва нежеланите мастни натрупвания, а постявянето на силиконови имплати повишава самочувствието и прави фигурата да изглежда по-пропорционална. Но може ли пластичната хирургия, освен да ни направи красиви, наистина да подобри здравето ни?

Изследванията показват, че пластичната хирургия е много повече от упражнение в суета – тя носи дългосрочни физически и емоционални ползи за здравето, от които трябва да се възползваме.

Козметични подобрения обикновено търсим, за да „поправим“ някои лицеви особености, да избегнем промените в тялото, които настъпват с възрастта или след раждане. Когато подобряваме физически аспект на нашето тяло, който ни притеснява, се чувстваме по-добре. Поглеждането в огледалото се превръща в положително преживяване. Доброто самочувствие влияе на всички аспекти на нашия живот и помага да бъдем по-здрави. 

Можем да изброим много ползи от пластичната хирургия, които ще ви изненадат и ще ви накарат да се замислите, но ще се спрем на пет начина, с които можете лесно да постигнете положителен ефект за цялостното си здравословно състояние.

Освободете се от хронична болка

Има процедури, които могат да помогнат за облекчаване на хроничната болка в гърба, врата и раменете, като се премахнат излишните мазнини, тъкани и увиснала кожа, които водят до лоша поза, ограничена физическа активност, нарушения на съня, главоболие и други проблеми. Хирургията за намаляване на гърдите / редукционната мамопластика / и абдоминопластиката могат да доведат до променящи живота резултати, облекчавайки пациентите с екстремен физически дискомфорт, който води до заседнал начин на живот.

Отстранете дразнещите физиологически проблеми 

В допълнение към подобряването на външния вид, някои процедури могат да повлияят положително на цялостното физическо благосъстояние. Горният лифтинг на клепача или блефаропластиката може да намали ефекта от натоварването на очите, като подобри периферното зрение. Ринопластиката може да поправи отклонена преграда, която блокира въздушния поток и затруднява дишането. Коригиращата ринопластика може да ви помогне да дишате по-добре и да намалите хъркането, което води до по-добро качество на съня.

Намалете риска от диабет и сърдечносъдови проблеми

Пластичната хирургия, която води до умерена загуба на тегло, е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2 (тъй като пациентите стават по-малко зависими от инсулина) и по-малко рискове от сърдечни проблеми, свързани с високо кръвно налягане и холестерол. Много процедури за контуриране на тялото, включително липосукция, абдоминопластика, повдигане на бедрата и лазерната липодистрофия, помагат на пациентите да загубят упоритите си мазнини и увисналата кожа.