Пътуването е един от най-добрите начини да разшириш светогледа си и да се вдъхновиш, но нищо не запалва стремежа ти да твориш така, както да се впуснеш по улиците на нов град и да се насладиш на изкуството му. Има множество градове по света, известни с местното модерно изкуство, но ако искаш да видиш класически шедьоври, това са 5-те града, които трябва да посетиш. Като бонус сме прибавили няколко съвета как да се насладиш на местното изкуството, независимо в кой град се намираш.

Париж

Лувурът

Що се отнася до изкуство и градове, Париж е най-типичният избор. В Париж се намират редица известни музеи, например Лувърът, които съхраняват световни образци на изкуството, но градът е дом и на множество други по-нестандартни сцени за изкуство. От класическите картини на Моне до уличното изкуство, в Париж има за всеки по нещо.

Трябва задължително да посетиш музей „Л'Оранжери”, който съхранява част от оригиналните водни лилии на Моне и музей „Орсе”, в който спокойно можеш да изгубиш една седмица. „Дворец на Токио” и центърът „Помпиду” са други два музея, които не бива да пропускаш.

След като посетиш няколко от най-известните музеи, отдели време да видиш някои от тези, които не са толкова популярни, но си заслужават, като „Червената къща” (Ла Мезон Руж), която е галерия за модерно изкуство близо до Бастилията. Можеш да се запишеш и в специална арт обиколка на парижките улици.

Париж е мечтана дестинация за всички любители на изкуството, ако го посетиш - няма да съжаляваш.

Виена

Кунстхаус Виена

Една от множеството положителни страни на Виена е богатата арт сцена. В продължение на стотици години някои от най-добрите художници са били привлечени от града и са създали уникални шедьоври сред улиците му. В резултат на това днес Виена е един от най-добрите градове, за да се запознаеш с историята на изкуството.

Една от най-известните творби, „Целувката” на Густав Климт, може да се види в галерията „Белведере” в едноименния дворец, който сам по себе си също е шедьовър. Не пропускайте Кунстхаус Виена, музей, посветен на творчеството на Фриденсрайх Хундертвасер. Тази забележителност отива отвъд стандартните музеи, за да те накара да видиш и почувстваш изкуството по различен начин. Всичко в музея е отражение на знаменития художник и архитект ­-  дървета, които живеят в сградата и подават клоните си през „танцуващите прозорци” подредени върху фасада с мозаечна облицовка, напомняща пъстра шахматна дъска.

Мини и през Музея за приложно изкуство, който съхранява творби от Средновековието до днес. Разбира се, когато говорим за Виена, няма как да не споменем музиката. Трябва да посетиш известната Виенска опера и „Къщата на музиката”, музей, посветен на музиката и звука. Друга виенска забележителност е Виенският момчешки хор, който е световноизвестен.

Флоренция

Галерия

Всеки страстен любител на изкуството един ден трябва да посети Флоренция, проблемът е откъде да започне, защото градът прелива от история и изкуство. Галерията „Уфици” вероятно ще оглави списъка ти, тъй като съдържа творби на Ботичели и Микеланджело. Ако харесваш скулптури, посети „Баргело”, както и Академията за изящни изкуства, която притежава „Давид” на Микеланджело. Не пропускай и семейната гробница-параклис на Медичите при „Сан Лоренцо“, която също е дело на Микеланджело.

Ако не искаш да се ограничаваш само с известните музеи, които винаги са претъпкани, имаш и други опции. Любителите на модата ще се влюбят в музея „Ферагамо”, посветен на известния дизайнер на обувки Салваторе Ферагамо. Музей „Галилей” пък е страхотен избор за всички, които се интересуват от наука, защото притежава огромна колекция от важни научни предмети. Ако все още не знаеш как да планираш посещението си, можеш да се запишеш в градска обиколка, която да ти помогне да се ориентираш.

Освен че Италия ще те направи и по-добър човек, тя е съвсем близо до България и винаги има атрактивни оферти, които ни примамват да я посетим възможно най-бързо.

Берлин

галерия

Казано просто и ясно – изкуството е навсякъде из Берлин. Откакто падна Берлинската стена, градът е магнит за творци от целия свят и днес съществуват стотици галерии, които само чакат да ги посетиш. Както и в другите градове, най-добре е да смесиш големите музеи с по-малки. „Айген + Арт” е страхотно място, където можеш да видиш модерно изкуство от цял свят, същото се отнася и за Института за модерно изкуство, който често е домакин на известни творци, които изнасят лекции или водят курсове.

Ако искаш да видиш по-исторически творби, посети Берлинската картинна галерия, където ще видиш европейски картини от XIII-XVIII век.

Берлин е дом и на изключително впечатляващо улично изкуство, пример за това е галерия „Източна страна”, най-дългата изрисувана стена на открито, която е била част от Берлинската стена. Задължително трябва да я видиш, защото освен произведение на изкуството, тя има и културен и исторически характер.

Ню Йорк

Храмът на Дендур в

В САЩ има няколко градове с впечатляващо изкуство, но безспорно най-добрият е Ню Йорк. По време на разходката си из Голямата ябълка не пропускай Музеят за модерно изкуство, музеят „Метрополитън” и наскоро построения Музей за американско изкуство „Уитни”.  

Галерия „Гагосиан” винаги има интересни изложби. Цените на билетите варират значително в Ню Йорк, но има и безплатни галерии, които можеш да посетиш.

Съвети за арт пътешественици:

- Ако си избрала голям музей, винаги резервирай предварително билетите си. Така ще пропуснеш дългите досадни опашки. Понякога дори има отстъпки, ако резервираш онлайн.

- Провери работното време на музеите, за да избереш подходящи часове, в които няма толкова големи тълпи. Например Лувърът работи до късно в сряда и петък, тогава навалицата е по-малко.

- Обмисли възможността да се запишеш на туристическа обиколка, ако не знаеш откъде да започнеш.

- Не се срамувай да признаеш, че мразиш определен тип изкуство. Не е престъпление да не харесваш модерно изкуство, всеки от нас харесва различни неща. Затова посвети пътешествието си на изкуството, което харесваш, а не се фокусирай върху това, което си мислиш, че трябва да видиш. Разбира се, има и изключения (ако си във Флоренция, е хубаво все пак да видиш „Давид”), но най-добре открий изкуството, което обичаш, и прекарай повечето време да му се наслаждаваш. 

Ако и ти обичаш да посещаваш различни кътчета от света, то не пропускай възможността да се възползва от най-добрите оферти за пътувания в чужбина.