Отслабването в областта на корема не само подобрява външния ни вид, но и е полезно за здравето ни. Голямото количество мазнини в тази част на тялото повишават риска от някои сериозни заболявания, като диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. За съжаление, никак не е лесно да се отървем от тези мазнини. Ако усилията ви не дават резултат, може би допускате неочевидни грешки, за които дори не подозирате.

За да ви помогнем в борбата с тези упорити мазнини, днес сме подбрали 6 грешки, които могат да са причината за вашия неуспех:

1. Не знаете какъв тип коремче имате

Ако ви е трудно да свалите коремчето, може би сте избрали грешния подход за вашия случай. Има 5 основни типа коремчета, които се дължат на различни причини.

Вижте изображението по-горе и преценете от кой тип сте.

Алкохолно коремче

Големите количества бира, вино и други алкохолни напитки пречат на храносмилането, освен това такива напитки са пълни с калории. За да решите проблема, трябва да намалите алкохола и да наблегнете на плодовете и зеленчуците.

Следродилно коремче

След раждането е добре да правите упражнения и редовно да масажирате коремната област. Постепенно ще се върнете във форма.

Коремче от стрес

Липсата на достатъчно сън и прекомерният стрес повлияват на цялото ни тяло. Един от ефектите е повишеното количество мазнини в коремната област. За да решите този проблем, трябва да спите поне по 8 часа всяка нощ и да се храните здравословно. Намалете кофеина и се опитайте да си намерите приятно занимание, което да намали стреса от ежедневието.

Хормонално коремче

Хормоналният дисбаланс води до покачване на теглото и до натрупване на мазнини в областта на корема. За да отслабнете, трябва да започнете да се храните по-здравословно и да се консултирате с ендокринолог, който ще ви назначи нужните изследвания.

Подуто коремче

Проблемите със стомаха могат да доведат до подуване на корема. Започнете да пиете повече вода и направете един курс с пробиотици, които ще подобрят храносмилането.

2. Обсебени сте на тема тегло

Ако искате да отслабнете, спрете да се претегляте всеки ден на кантара. Много скоро този навик се превръща в мания, а всеки път, щом числото на кантара е различно от очакването, вие започвате да се обвинявате. Това ви демотивира, подлага ви на голямо напрежение, повишава стреса и разваля настроението ви. Това може да доведе до преяждане и похапване на вредни храни с идеята да си оправите настроението. Качвайте се на кантара само веднъж седмично и приемайте числото само информативно.

3. Следвате грешната диета

Телата ни имат нужда от балансиран начин на хранене и от различни елементи – витамини, въглехидрати, протеини, мазнини и т.н. Ако изключите всички въглехидрати или всички мазнини от режима ви, това ще се отрази зле на тялото ви. Да се храните само със зеленчуци и плодове, също не е ефективен начин на хранене. Следете какво ядете с помощта на мобилно приложение и се постарайте да приемате достатъчно протеини, без да изключвате мазнините или въглехидратите.

4. Правите едни и същи упражнения

Упражненията са много важна част от борбата с килограмите, но помнете, че при тях трябва да има разнообразие. Не правете само йога, само кардио или само силови упражнения. Най-добре е да ги съчетавате във всяка тренировка – първо кардио, после силови упражнения и накрая малко разтягане с няколко йога пози. Препоръчително е един ден да се съсредоточите върху една част от тялото, на следващия ден – върху друга, вместо всеки ден да правите една и съща програма.

5. Подложени сте на много стрес

Стресът оказва негативен ефект върху цялото тяло, и особено върху теглото ни. Стресът влияе на емоционалното ни състояние (когато сме тъжни, искаме да похапваме повече шоколад) и на физическата ни форма. Високите нива на стресовия хормон (кортизол) всъщност карат тялото ни да се запасява с мазнини. Използвайте всяка възможност да релаксирате – не работете извънредно, намерете си ново хоби, излизайте с приятели.

6. Високи нива на андрогени

Най-сериозната, но и най-малко вероятната причина е да имате Синдром на поликистозните яйчници. Заболяването се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени. Тоест тялото произвежда повече мъжки хормони от нормалното. Това води до менструални нарушения, проблеми при забременяване, повишен риск от диабет, прекомерно окосмяване и други. Много често този синдром води и до повишаване на теглото заради нарушения въглехидратен метаболизъм. Заболяването може да бъде установено с ехографски преглед на яйчниците и изследване на нивата на половите хормони.