Киселинният рефлукс или гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е често срещан медицински проблем. Той засяга милиони хора и понякога те дори не осъзнават, че го имат. Освен това, киселинният рефлукс може да причини други заболявания. Според изследователите може да влоши астмата, което се доказва от факта, че по-голямата част от астматиците го имат.

Намерихме признаци, които ще ви помогнат да диагностицирате киселинен рефлукс.

На първо място, трябва да знаете, че киселинният рефлукс е продължително състояние. Каквото и да ядете, се връща обратно в хранопровода и причинява неприятни симптоми или усложнения. Хората с наднормено тегло, бременните жени, пушачите и тези, които приемат някакви лекарства, могат да бъдат изложени на риск от развиването му.

Искате ли да разпознаете симптомите, които показват, можете да имате гастроезофагеална рефлуксна болест? Прочетете, за да разберете.

Киселен вкус в устата

Това състояние обикновено се причинява от мускула или сфинктера в горната част на стомаха. Когато стане слаб, киселината се издига в тръбопровода за храна. Киселият вкус може да остане седмици наред и да бъде много дразнещ, като се отрази на качеството ви на живот. Този проблем е особено често срещан сред бременните жени, тъй като има по-голям натиск върху стомаха.

Регургитация

Регургитацията е връщане на киселина в гърлото или устата. Може да усетите горчив вкус, да оригвате и понякога дори да повръщате. Регургитацията може да се случи по всяко време, но е особено смущаваща през нощта. Можете да се събудите с горчива течност в гърлото и усещане за паника.

Стомашни киселини

Много хора по света са чували за стомашните киселини и дори са ги изпитвали, но едва ли някой от тях мисли, че има киселинен рефлукс. Киселините в стомаха са най-честият симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест. Симптомите обикновено са парене или дискомфорт в средата на долната част на гърдите след хранене. Дискомфортът може да се увеличи, когато се навеждате или лежите по гръб.

Диспепсия

Когато изпитвате киселинен рефлукс, може да почувствате стомашен дискомфорт, който включва гадене след хранене, болка в горната част на корема, хълцане и стомашна ситост. Понякога дори не можете да почувствате глад и да нямате апетит поради усещането за ситост в стомаха.

 Дисфагия

Дисфагия означава, че може да имате усещане за наличие на храна в гърлото си. Това се случва поради стесняване на хранопровода. Когато се появи дисфагията, тя може да се превърне в предизвикателство, защото не можете да преглъщате, така че може да приемате недостатъчно калории, което може да доведе до допълнителни медицински проблеми.

Кашлица

Кашлицата не е типичен симптом на киселинния рефлукс, но поне 25-40 процента от случаите са регистрирани с хронична кашлица.

С изключение на споменатите по-горе симптоми, можете да усетите по-редки признаци като болка при преглъщане, повишено слюноотделяне, загуба на тегло, дразнене в гърлото, лош дъх, сухота в устата и болки в гърдите.

Как можете да избегнете киселинния рефлукс?

На първо място, вашият начин на живот го причинява. Затова е много важно да следвате няколко прости правила:

• Яжте по-малки порции. По-добре е да хапвате по-често, отколкото да ядете веднъж или два пъти на ден.

• Важно е да избягвате алкохол, киселини, подправки и мазни храни.

• Отслабнете, ако е необходимо.

• Не носете тесни дрехи.

• Не яжте преди сън.

Имате ли някакви симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест? Как се грижите за стомаха си?