Има около 2368 вида бактерии, които живеят само в пъпа, вероятно повече, и въпреки това хигиената му често се пренебрегва. Използването на памучни клечки за уши за почистване на ушната кал е всъщност опасно и ненужно. Оказа се, че през цялото време сме почиствали тялото си по грешен начин и сме нанасяли повече вреди, отколкото ползи.

Намерихме методи за почистване на части от тялото по правилния начин. В края на статията ще намерите бонус начин за безопасно почистване, ако имате пиърсинг.

1. Пъп

По принцип повечето от нас или игнорират чистотата на пъпа, или го почистват по грешен начин. Пъпът трябва да се почиства веднъж седмично и по специфичен начин. Потопете клечка за уши в малко спирт и я използвайте за почистване на вътрешността. Повторете, докато тампонът излезе чист. Използвайте нова клетка, за да се премахнете спирта. Избягвайте да използвате лосион за тяло.

2. Уши

Това се разбира от само себе си, но използването на нокти или други остри неща за почистване на ушната кал е абсолютно грешно. Вместо това нанесете няколко капки бебешко олио или глицерин, за да омекотите ушната кал. След 1-2 дни внимателно изсипете топла вода с помощта на капкомер. Обърнете главата на другата страна, за да излезе водата. Избършете с кърпа и повторете процеса, ако е необходимо. Можете също да използвате тампон, за да почистите външната част на ухото.

3. Език

Според експерти „скрабът“ на езика е най-ефективният начин за почистването му. Езикът трябва да се почиства също толкова често, колкото и зъбите. Поставете приспособлението за почистване в задната част на езика и бавно го изведете напред с малко натиск. Ако ви стане неприятно, избягвайте го, като коригирате поставянето му на езика толкова често, колкото е необходимо.

4. Лакти

За да избегнете натрупването на мъртви кожни клетки, които потъмняват лакътя, препоръчително е да ги ексфолирате веднъж или два пъти седмично. Можете да използвате домашен ексфолиант или да си купите такъв, но ключовото тук е да търкате с кръгови движения, меко. Прекаленото натискане само ще влоши положението.

5. Скалп

Натрупването по скалпа може да бъде причинено от мъртви клетки или дори излишно използване на продукти за коса. За да го почистите, изплакнете косата си напълно, преди да използвате шампоан. След това смесете вода с шампоана си и нанесете върху скалпа. Ако използвате балсам, поставете го само на краищата на косата.

6. Лице

Разпенващите се сапуни и лосиони всъщност правят кожата суха, затова ги избягвайте. Използвайте мек почистващ продукт с хладка вода, за да измиете лицето си. Оставете го да поседи за 60-90 секунди, преди да го измиете.

7. Гръб

Измиването на гърба трябва да е най-сложното нещо, когато става въпрос за почистване на тялото. За да сте сигурни, че го правите по правилния начин, започнете със сухо четкане. След това продължете с редовния скраб с помощта на дълга луфа или ексфолираща лента.

Бонус: Как да почистите тялото си, когато имате пиърсинг

Според експерт, най-добрият начин да почистите и да се грижите за пиърсинга си е да използвате солен разтвор. Лек натиск със сол и топла вода почиства и стимулира притока на кръв в зоната.

Почиствали ли сте тези части на тялото през цялото време или ви изненадахме? Има ли трикове, които бихте искали да добавите?