Спали сте добре, но все пак се събуждате сутрин с торбички под очите и се чудите защо. Е, освен липсата на сън, вината за това може да има и храната, която ядете.

Ще ви разкажем за невинно изглеждаща храна, която може да предизвика тези неприятно изглеждащи торбички под очите.

Храни, от които очите подпухват

Консервите като нахут и черен боб имат много натрий, който се използва за процеса на консервиране. Това може да доведе до много здравословни проблеми и подпухналите и подути очи са само един от тях. Затова преди да ги консумирате или готвите, ги изплакнете старателно, за да премахнете излишния натрий.

Доматите принадлежат към растителната група на картофовите, която съдържа соланин. Той е известен с това, че причинява възпаление и подпухналост. Така че, ако редовно имате подпухнали очи, опитайте да премахнете доматите от менюто си. Ако подпухналите ви очи изчезнат, сте установили виновника.

Ако сте алергични към пшеница, ечемик или ръж или имате непоносимост към глутен и консумирането на всичко, направено от тези неща, това също може да причини подпухналост. В тези случаи ще трябва да се сбогувате с продукти на основата на пшеница и да намерите други алтернативи.

Лактозната непоносимост е по-често срещана, отколкото някои биха могли да си представят. Една оценка поставя средното ниво на около 65–70% от възрастното световно население. Така че, ако сте един от тези хора, чийто метаболизъм не харесва млечните продукти, ги избягвайте, за да не се подувате излишно.

Захарта е една от храните, които предизвикват най-много възпаления. Тя причинява раздразнения по цялото тяло, но около очите се вижда най-много, защото кожата там е тънка и склонна към подуване. Също така, ограничаването на захарта или пълното ѝ избягване има много други ползи за здравето. Изкуствената захар или подсладителите също са опасни, когато става дума за причиняване на подуване.

Точно като доматите, лютите чушки също са от семейството на картофовите. Но освен соланин, те съдържат и съединение, наречено капсаицин, което може да доведе до изгаряне и възпаление на тъканите. А това възпаление може лесно да се появи около очите.

Храни, които предотвратяват подпухналите очи

Магданозът помага на бъбреците при прочистване на излишните течности от тялото. Така че, ако редовно имате подпухнали очи сутрин, опитайте се да го включите в храненето си.

Ако торбичките под очи са редовен проблем за вас, започнете да ядете овесена каша за закуска. Една от причините за подпухналите очи може да бъде запек. Овесът е богат на фибри и спомага за облекчаване на движенията на червата, като по този начин намалява подпухналостта.

Вместо да го консумирате, авокадото може да помогне за премахване на подпухналостта на очите, като го прилагате външно. Нарежете филийки от плодовете, поставете ги над очите и ги оставете там за около 10 минути. Тъмните кръгове могат да бъдат причинени от дефицит на витамин К, а авокадото е богато на него. Само 30 грама авокадо съдържат 8% от дневната препоръчителна стойност на витамин К. Авокадото също е полезно за премахване на тъмните кръгове.

Поставянето на охладени резенчета краставица над очите е чудесен начин да освежите уморените си очи и да премахнете торбичките. Оставете парчетата там за около 15 минути и воала! Торбичките под очите трябва да са изчезнали, а очите ви ще се чувстват много по-свежи.

А вие какви други хранителни продукти знаете за намаляване на подпухналостта на очите?