Въпреки че някои хора смятат, че майката играе по-важна роля във възпитанието на децата, ние смятаме, че и двамата родители са еднакво важни. Има неща, в които бащите са по-добри, има и такива, в които майките се справят по-добре. А когато става дума за момче, влиянието на бащата е неоспоримо.

Само си помислете, в детската градина момчето е под надзора на жени, след това в училище е почти сигурно, че в началните класове ще го обучава жена, дори в по-горните класове има предимно учителки. Момчето постоянно е заобиколено от жени и му трябва мъжка фигура, която да го научи как да бъде мъж.

Затова днес ще ви представим 8 неща, които само един баща може да даде на сина си:

1. Да го научи как да печели и как да губи

Като изключим приятелите, кой е най-добрият другар в игрите на всяко момче? Тати, разбира се! Тези игри са много важни за съзряването на детето, защото го учат, че победата изисква труд и усилия. Но таткото трябва да научи детето си, че то не може винаги да побеждава. Загубата е неизбежна понякога и момчето трябва да се научи да я приема с достойнство. То трябва да се научи, че ако падне, просто трябва да се изправи и да продължи, а в загубата няма нищо срамно.

2. Да го научи как да бъде кавалер

Една майка също може да каже на сина си как трябва да се отнася с жените, но само бащата може да затвърди наученото чрез своя личен пример. Много е важно момчето да получи съвети за жените не от приятелите си и не от интернет, а от баща си. Заведете детето си до цветарския магазин, за да купите цветя на мама, отворете вратата на някоя жена и я пуснете да мине първа, направете място на дама в автобуса – от всички тези малки примери момчето се учи как да бъде кавалер.

3. Да си поговори с него за любовта

Когато времето настъпи, бащата трябва да проведе този разговор със сина си. Споделете собствения си опит с него и той ще ви почувства по-близък, след това може и да се вслуша в съветите ви. Посъветвайте го да не бъде безразсъден и да не бърза излишно.

4. Да го научи как да отстоява себе си

Бащата може да научи сина си как да бъде твърд и уверен, как да отстоява себе си и това, в което вярва. Той ще го научи кога е най-добре да се отбранява и кога е най-добре да запази спокойствие и да не се поддава на провокации. Освен това той трябва да го научи на дисциплина и най-вече че добрината не е слабост. По света има толкова много мъже, които се палят твърде бързо и смятат, че юмруците са най-доброто решение на всеки проблем, трябват ни повече мъже, които могат да използват и мозъка си в напрегнати ситуации.

5. Да му помогне да си изгради своя представа за света

За да го постигне, бащата не е нужно да прави нещо специално. Достатъчно е да прекарва време със сина си и да разговаря с него. Когато става дума за възпитание, родителите трябва да се подкрепят, но много често философията за живота на двамата се различава. Добре е детето да чува различни гледни точки, по този начин то ще разбере, че в света често няма една истина и трябва да бъде толерантно към мнението на останалите.

6. Да му покаже нови неща

Всичко започва, докато детето е още мъничко бебе. На 6-месечна възраст детето вече разбира, че има разлика между женската и мъжката проява на любов. Ласката на мама е нежна, докато бащите предпочитат по-активните игри като подхвърлянето във въздуха, въртенето. Майките обикновено гледат с ужас на такива изпълнения, но по този начин кръгозора на детето се разширява. Чрез игрите то получава различна визуална, слухова и тактилна информация. Чрез тези нови усещания то опознава света около себе си. Игрите продължават и на по-късен етап и е добре бащата да води сина си на нови места и да играе с него типично мъжки игри.

7. Да го научи на основни мъжки умения

Жените очакват от мъжа да умее няколко базови неща, така че е добре бащата да подготви сина си за живота – да го научи как се пали огън, как се забива пирон, дори как се поправя кола. Сръчността е много важно качество, което високо се цени. Дори да живеете в града, пак някой ден ще се наложи детето ви само да си запали огън (или поне барбекюто), а за ремонтните дейности да не говорим – те са неизбежни.

8. Да го научи на някои домашни умения и задължения

Как да си връзва вратовръзката, как да се бръсне и как да си глади ризата са само някои от нещата, които всяко момче трябва да умее. Въпреки че отговорите на такива въпроси лесно могат да бъдат открити онлайн, много по-приятно и добре би било синът да ги научи от баща си. Освен това бащата трябва до научи сина си, че мъжете също могат да готвят... или поне колкото да не умрат от глад.