Въпреки че съветите за това да четете много и да работите по-малко в офиса може да звучат доста добре, не е достатъчно да ги следвате, за да станете човек, който е добре финансово. Важно е да имате определен начин на мислене и той да бъде развит благодарение на определени навици. Милионерите имат подобно отношение към много неща и това не е без причина. Същото важи и за хората, които едва успяват да свържат двата края.

Сигурни сме, че правилата на живота, които се използват от успешните хора, си струва да бъдат споделени с нашите читатели. Ето кои са те.

1. Държат устата си затворена

Заможните хора правят много неща по различен начин. Те не говорят твърде много за парите си и не се опитват да покажат на целия свят колко са богати.

• Най-заможните хора, които познавам, или се обличат изключително евтино, или носят скъпи неща, но не бихте го разбрали, ако ги гледате. Напротив, тези, които се опитват да направят впечатление и да демонстрират колко са богати, обичат да демонстрират дизайнерските си дрехи. 

• Заможните хора често подценяват всичко, което правят, и „мълчат“ за финансовото си състояние. Дрехите им са качествени и с вкус, но нищо не привлича ненужно внимание към себе си. Докато наперените типове, които буквално са покрити с различни марки, жадуват вниманието ви и искат да мислите, че са богати.

Неприятната и нелепа прекомерност разкрива истината за хората, които много бързо са преминали от бедни в богати или които просто искат да се чувстват като принадлежащи към групата на по-заможните хора.

2. Грижат се за здравето си

Всеки богат човек вярва, че що се отнася до здравето му, превенцията е по-добра от лечението.

• Богатите хора често плащат висока годишна такса, за да имат на разположение каквато и да е грижа, която им е необходима, когато искат, без да се налага да се борят да бъдат прегледани от лекар. 

• Всички заможни хора, които познавам, се съсредоточават върху превантивното здравеопазване, отколкото върху действителното лечение, когато болестта се появи. Разбира се, те имат достъп до висококачествени методи за ранна диагностика, но всеки от нас има достъп до редовни медицински прегледи, които могат да спасят живота ни. 

Не е нужно да сте богати, за да сте здрави. Свежият въздух и здравословното хранене в комбинация с добър сън и отсъствие на вредни навици не струват нищо освен усилията, които трябва да положите, за да ги поддържате.

3. Знаят как да споделят

Ако парите се превърнат в крайна цел, човек губи връзката си с реалността. Ето защо заможните хора харчат пари за благотворителност и създават благотворителни организации, които имат възможност бързо да помогнат на хората в нужда.

• Наистина заможните хора разбират, че голямото богатство идва с голяма отговорност. А тези, които не разбират тази идея, не са доволни от живота си. Те просто живеят в златни клетки, вместо в железни. Докато хората, принадлежащи към средната класа, могат да се насладят на илюзията, че парите могат да ви купят щастие, за много заможни хора тази илюзия вече е изчезнала. Така че най-важното за тях може да е да разберат как да дадат на парите си смисъл и стойност, а не да използват статуса си, за да придадат смисъл на живота си. 

• Зет ми е много богат и има собствен бизнес. Но носи провиснали панталони и полиестерно яке. Веднъж брат ми го помоли да му заеме малко пари и той просто му даде купчина пари без да се замисли и каза, че това е подарък, а не заем. Той винаги е бил много скромен. Освен че купи хубава къща и изпрати трите си деца в добри училища, той просто спести и инвестира парите си. 

Е, може да попитате: „Защо богатите не биха помогнали на други, ако имат парите да го направят?“ Но помощта не трябва да се измерва с пари и най-важното е да участвате в живота на друг човек и да го правите, без да преследвате собствените си интереси.

4. Намират време да изразят благодарност

И не става въпрос само за това да сте учтиви, което е съществено качество, ако искате да се чувствате комфортно сред заможни хора. Способността да бъдете благодарни и да изразявате тази благодарност имат силна власт над хората.

• Всички заможни хора, които познавам, благодарят на банкера си, на градинаря си, на адвоката си, на човека, който изхвърля боклука им, на момчето от басейна и на председателя на техния борд, защото са наясно за жизненоважния принос на всеки един от тях за своя успех. Те ценят работата на всеки и не приемат хората за даденост. Карат другите да се чувстват щастливи, че са част от екипа им. В резултат на това получават сътрудничество и 110% от усилията на тези, с които работят. Това им дава огромен успех. 

• Робърт Таунсенд, бившият президент на Avis и един от ръководителите на 20th Century Fox, споменава: „Казването на „благодаря“ е силно недооценен начин на компенсация за работата ви.“ Простите думи на благодарност помагат да се изгради емоционална връзка с хората и дори могат да вдъхновят другите.

5. Разбират стойността на образованието

Има известна поговорка, която гласи: „Ако дадете на гладен човек риба, ще го нахраните за един ден. Но ако му дадете въдица и го научите как да лови риба, ще го нахраните за цял живот." Доброто образование е тази „пръчка“.

• Член на моето семейство е частен заможен мениджър на богати хора, така че знам за какво говоря. Богатите хора инвестират в образованието си като луди. Децата им искат скъпа кола? Не, няма да стане! Искат ли да се научат да свирят на пиано? Разбира се, ще имат толкова уроци по пианото, колкото искат. Те инвестират в най-добрите учители и най-добрите университети и искат да дадат на децата си възможно най-доброто образование. 

• Леля ми и чичо ми са богати. Никога не са притежавали нова кола през живота си и не са глезили двете си деца. Не можех да повярвам на очите си, когато разбрах колко са платили за художественото училище на сина им. Похарчили са 100 000 долара! Но тази инвестиция се изплати, защото синът им работи в голяма рекламна агенция в Ню Йорк. 

Новите знания и умения означават нови възможности за развитие, личностно израстване и увеличаване на богатството ви. Ето защо образованието е инвестиция, която продължава цял живот.

6. Общуват с хора, на които се възхищават

Милионерите са изключително придирчиви, когато става въпрос за хората, които ги заобикалят, защото знаят, че приличащите си се привличат и обвързват.

• Сергей Косенко, млад милионер, споделя: „Имам приятели, които вече са започнали собствен бизнес. Трябва да намерите темите, които могат да ви свържат с хората. Ако имате 10 приятели и никой от тях няма собствен бизнес, най-вероятно ще спрете да правите бизнес, защото хората около вас няма да ви разберат. Няма да имате за какво да говорите и ще ви завлекат в техния свят, където работите цял ден в офиса, ходите на планирани ваканции и получавате известия за прехвърляне на заплатата си по банковата си сметка по график. Те също ще се шегуват, че ако не бяхте напуснали работата си, сега щяхте да бъдете по-щастливи."

• Много богатите хора никога не биха позволили на токсичните хора да останат в живота им. Те няма да прекарват време с хора, които са бедни и само се оплакват от живота си, защото това е причината, поради която „бедните хора само стават по-бедни.“ 

Опитът е безценен и заможните хора смятат, че ако познавате успешен човек, който е готов да сподели знанията си, би било глупаво да пропуснете тази възможност. Те търсят хора, които могат да им помогнат и имат същата вибрация като тях.

7. Не влагат енергията си, опитвайки се да впечатлят хората

Притежаването на скъпи неща вече не показва статуса ни, защото повечето хора могат да си позволят да купуват повечето от тези неща на кредит.

• Реших да не променям начина си на живот, след като доходите ми значително нараснаха и бързо разбрах, че нещата не са източник на щастие. Притежаването на твърде много неща оказва натиск върху вас. По-добре е да харчите пари за преживявания и пътуване. Спомените ще продължат завинаги, но нещата ви правят щастливи само за миг. И не се опитвам да бъда в крак с приятелите и колегите си. Никога няма да разберете цялата истина за финансовото състояние на друг човек. Имах заможни приятели, които имаха дългове и нямаха спестявания. 

Купуването на неща, които всъщност не са ви необходими само за да демонстрирате финансовото си състояние и да живеете с кредит, е само за хора, които не мислят за своето бъдеще.

8. Изграждат мрежа за финансова безопасност

Много богатите хора често трябва да се справят със „златотърсачи“ и хора, които искат да получат част от парите им. Те са се научили да разчитат напълно на себе си и са измислили 2 правила, които помагат да отделят междуличностните отношения от финансовите - не говорят за доходите си и имат отделна лична сметка.

• Живея живот, който е пълната противоположност на този, който бихте очаквали за заможен човек. Живея в обикновен апартамент, карам употребявана кола и пазарувам дрехи в търговския център. Напуснах връзката си след 6 години. Бившата ми приятелка видя банковата ми смета и тя и майка ѝ започнаха да я използват като своя лична. Започна с малки неща, но в крайна сметка изплатих всички дългове на семейството ѝ. Когато я конфронтирах, каза, че ще ѝ купя всичко, което иска, ако наистина я обичам. Както вероятно сте разбрали, стана моя бивша приятелка. 

• Не пазете всичките си пари в съвместни сметки. Имайте спешна спестовна сметка на ваше име и прехвърлете част от заплатата си там. Довършвах изреченията на съпруга си, пеехме заедно и го обичах от все сърце. Нямаше предупредителни знаци. Но след като се разделихме, спестяванията ми (ако имах такива) щяха да помогнат. В противен случай, ако бракът ви приключи, ще останете без нищо.

Не става въпрос за доверие, а за перспектива. Всеки човек има нужда от лична спестовна мрежа не защото не вярва на партньора си, а защото тези пари може да ви спасят един ден или да отидат в семейния бюджет. И също така ви карат да се чувствате по-сигурни.

9. Купуват удобни, но не скъпи дрехи

Парите могат да ви накарат да се чувствате по-удовлетворени и да ви помогнат да решите ежедневните си проблеми. Но веднага щом купите всичко необходимо, то ще започне да ви носи все по-малко щастие, дори ако доходите ви растат. Звучи като парадокс, нали?

• Родителите ми имат много пари и сами са си спечелили всичко. Те имат 3 правила: „Не купувайте неща, за да впечатлите хората“, „Не губете пари за луксозни коли. Те губят голяма стойност и струват цяло състояние за поддържане“ и „Спестете каквото можете и инвестирайте каквото можете.“ Да губите пари означава да излизате на вечеря повече от една вечер седмично или да се опитвате да купите всички нови джаджи. Сериозно, хората, които имат тонове пари, не обръщат внимание на тези неща. Вместо това предпочитат да спестят достатъчно. 

Заможните хора са сигурни, че всички решения, свързани с това колко можете да похарчите, трябва да се вземат въз основа на вашите текущи финансови възможности и на обективните ползи, които бихте могли да получите от притежаването на този точно обект.

Какви правила от живота на богатите хора смятате, че би било полезно да следвате?