Днес на гости ни е любимата актриса Деси Бакърджиева. Ще си поговорим за начина ѝ на живот, как се справя с огромното натоварване в ежедневието и как се грижи за себе си.

Какви грижи полагате за здравето и красотата през лятото? Спазвате ли някакъв хранителен режим и има ли храни, които избягвате?

Ако ме питате дали се подготвям за плажа… Диети не пазя, но определено не ям прекалено много. Много ми е трудно заради динамичното ми ежедневие да се храня здравословно. Старая се. Определено бих казала, че съм на периоди. Имам само едно правило относно храната, а то е да не вечерям след 20 часа.

Не се лишавам от сладко, но внимавам, за да не правя висока захар. Мозъкът определено не функционира добре, ако няма нужното количество захар в организма. Черният шоколад съдържа магнезий, антиоксиданти, желязо и несъмнено е много полезен. Особено, когато имам повече да уча, не се лишавам. В хладилника ми има различни продукти, които според мен са от жизнена необходимост, като яйца, мляко, сирене, кашкавал, месо, плодове и зеленчуци. В последните месеци избягвам да пия витамини, защото си ги набавям от домашно приготвени фрешове. Сиренето, хлебните изделия и плодовете са неразделна част от храненето ми.

Как обичате да релаксирате и имате ли изпитани методи за разпускане и добър тонус?

Много обичам да пътувам и това е моят начин да се разтоварвам. В последните месеци не съм имала възможността да пътувам за удоволствие, а само по работа. Това в повечето случаи е изморително. Най- добре се чувствам с любимите хора! Те са моето слънчево утро и сладката целувка за лека нощ!

Обичате ли движението и спорта и как успявате да го съчетаете с работния си график?

За съжаление нямам много свободно време, а би ми се искало да мога да посетя поне още една подточка от графика и задачите в тефтера си... Нищо..компромисите са неразделна част от живота на твореца. :)

Както е казал Айнщайн: "Не можем да разрешим днешните проблеми със същото мислене, което сме използвали, за да ги създадем".

Светът не може да бъде същият като преди не само заради техническия прогрес, но и заради възможността да наблюдаваме изкуството в най-различни форми. Именно тази любов е моята движеща сила и нестихващия генератор на положителна енергия и желание за работа. Моят спорт е непрестанното движение и упражненията.

Жените през лятото често се оплакват от умора и тежест в краката, вие имате ли подобен проблем и как се справяте?

Радвам се, че ролята ми на доктор Хинова ме научи да се грижа за кръвоносната си система. «Да взема краката си в ръце», докато още не е късно! В професията на артиста често се вижда само блясъка, красивата външност и светлината на прожекторите, но истината е че зад всяка роля в киното, театъра или телевизията стои къртовски труд, търпение и лишения. Понякога репетициите за пиеса или снимачния процес продължават повече от 10 часа, в които се налага да стоиш прав. Всъщност това е ежедневието на повечето жени от различни професии – хирурзи, зъболекари, фармацевти, учители, стилисти, продавач-консултанти.

Умората в крайниците е изключително често срещано явление.

В последните няколко години покрай ролята ми в сериала „Откраднат живот“ се сблъсках с много информация, запознах се с професионалистите - светилата в съдовата хирургия в България и това ме провокира да стана съпричастна.

Защо е важно да се грижим за краката си?

Важно е да се грижим за здравето си. Не само за краката си, а за нас самите. Превенцията е гаранция за здраве и дълголетие. В началните стадии на венозно заболяването все още не се забелязват трайно разширените венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на първите симптоми. Признаците могат да бъдат умора, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, схващане през нощта, подути глезени в края на деня.

В сериала „Откраднат живот“ играете съдовия хирург д-р Лора Хинова, какво разбрахте от нея за проблема с разширените вени и методите на превенция?

Покрай ролята на д-р Лора Хинова разбрах, че симптомите за умора, тежест и болки в краката след дълъг работен ден, които са познати на всички, са най-ранният знак за появата на венозна болест. Научих също, че разширените вени не са просто естетически проблем и затова е добре да се погрижим за здравето на краката си преди да се появят усложненията. Затова се и включих в информационната кампания "Вземи краката си в ръце", с идеята да направим нещо много ценно и смислено за хората. Да ги подтикнем да ходят на прегледи още при появата на първите симптоми. Защото колкото по-рано се установи на каква фаза в заболяването, толкова по-лесно ще може да се спре развитието му.

Покрай участието си в сериала „Откраднат живот“ научих още, че не е добре хората да предприемат лечение и дори рехабилитация, която не е с съгласувана със специалист, за да не стигнете до излишни усложнения. Добре е да се доверим на лекарите.

На 18 август ще се включите в боса разходка в Южния парк, разкажете малко повече за събитието?

Организираме боса разходка в Южния парк. Всички желаещи могат да заповядат, стартът е в 11 ч. Събитието е част от национална информационна кампания „Вземи краката си в ръце“, която се организира от Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, с подкрепата на Servier и Venite.bg.

Идеята ни е да информираме максимално много хора за това как да се предпазят от разширени вени. По време на събитие всички желаещи ще могат да направят консултация с лекар специалист и да проверят дали са в риск от развитие на хронична венозна болест.

Повече информация може да откриете на:
http://www.venite.bg/
facebook.com/venite.bg