Ракът на гърдата е най-често срещаното заболяване сред нежния пол, ето защо все повече организации се заемат със задачата за събиране на средства и организиране на кампании, които да помогнат на борещите се с коварната болест или да информират здравите дами как да се грижат за своето тяло.


Месец октомври е официалният месец за борба срещу рака на гърдата. В трите болници, участващи в кампанията, ще се проведат напълно безплатни посещения при мамолог, който не само ще изследва всяка дошла дама за ракови образувания в областта на гърдите, но също така и ще научи всички присъстващи как сами да се преглеждат, доколкото е възможно.
 
За да сте застрашени от рак на гърдата, то трябва да сте навършили поне 20г., въпреки че не сме категорични в твърдението си и разбира се, съществуват изключения. След навършването на тази възраст, всяка жена трябва да отделя по ден в месеца, за да проверява гърдите си за ракови образувания. Проверявайте гръдната си област сами като с дясната ръка изследвате лявата гърда. Ако напипате неравност или бучка, която ви притеснява, то не се отчайвайте, защото голям процент от образуванията в и около женските гърди са доброкачествени.
 
Безплатните прегледи ще бъдат проведени на следните места в посочените дати:

Първа САГБАЛ „Св. София“ - От 8 до 14 ч.
10, 17, 24, 31 октомври 2013 г.
 
ВМА - От 13 до 14 ч.
Всеки делничен ден от 7 до 31 октомври, без петък
 
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна - От 14 до 15 ч.
0, 17, 24, 31 октомври 2013 г.