Където бебетата буквално идват с инструкции за употреба, а бременни жени консумират много суши и кофеин.

Във всяка страна нещата се правят по различен начин, това важи и за бременността. Повечето жени раждат в родната си страна, но понякога не става така. На много жени във военни семейства или такива с чуждестранен бизнес им се налага да направят това на друго място. Днес се спираме на Япония и ще поговорим за нещата, които ни различават по отношение на бременността и раждането. Не всички японки обаче следват тези практики.

Виж как някои майки в Япония посрещат бебчетата си!

1. Дават им значка за майчинство

Ако си чела „Алената буква” на Натаниел Хоторн, знаеш какво е отрицателен „белег”. Но в Япония има „положителна” значка или ключодържател за майчинство, които бъдещите майки носят това, за да знаят другите, че са бременни и имат право на по-специално отношение. Например, ако използват градския транспорт и носят значката, могат да си спечелят правото да седнат. Или, ако дадена услуга отнема повече време, благодарение на значката нещата се случват по-бързо и бъдещата майка застава първа на опашката. Тази значка се издава след първото си посещение при лекаря.

2. Раждат естествено

Ако знаете нещо за азиатската култура, дори и от филмите - това е, че японците са силна нация. Така че не е изненадващо, че повечето от жените там раждат естествено. Всъщност ражданията с болкоуспояващи средства не са забранени, но не се радват на особена популярност. Японската култура приема дискомфорта по различен начин. Докато ни се стараем да избегнем болката, те я приемат като част от живота. Този начин на мислене се различава от мнението повечето жени. Японките не изпадат в ужас, ако раждането не върви по план.

3. Някои болници не предлагат епидурална упойка

Много жени, които раждат в Япония, но не са от там, не се справят с този факт. Някои болници в страната дори не разполагат с анестезиолог, който да се погрижи за епидуралната упойка. Ако поискаш такава, трябва да го планираш предварително, за да знаят в болницата. В САЩ около 50% от бъдещите майки избират епидурално раждане. Днес то не е лукс, а по-скоро необходимост. За японската култура такова раждане не е естествено, я някои японци вярват, че болката помага на майката и бебето да изградят по-силна връзка.

4. Получават „ръководство”

Когато една жена забременее, променя начина си на живот, отказва се от пушенето и спира да пие алкохол. Други жени просто променят ежедневните си навици – спират да приемат кофеин или сменят рутинните си упражнения. В Япония повечето жени правят едно и същ - уведомяват здравната служба, че чакат бебе и вземат boshi kendo techo - наръчник за майчинство и за здраве на детето. Носят тази книга при всичките си посещения при лекаря и в нея се отбелязва развитието на бременността. Така по-лесно се проследяват резултатите от тестовете или друга важна информация. Попълват се формуляри и се поставя стикер, посочващ регистрационния номер на майката. По този начин може да се получи намаления на медицинските сметки. Документите се изпращат в Агенцията по националното здравно осигуряване и японките получават еднократна сума от 420 000 йени след раждането или около 4 000 долара.

5. Не взимат витамини

В САЩ и в по-голямата част от Северна Америка лекарите силно препоръчват приема на витамини на бременните жени. Някои от тях са фолиева киселина, калций, витамин С, цинк, витамин B6 и често доксиламин за сутрешно гадене, която продължава цял ден (или цяла бременност). На някои жени дори предписват допълнителни медикаменти. Приемаме витамините като добавки към храненето ни и смятаме за здравословни. Вярваме, че помагат на тялото ни да изпълнява функциите си и за правилно развитие на бебето. Но японците не вярват в това. Лекарите в Япония не им ги препоръчват. Според тях бъдещите майки могат да получат необходимото им количество витамини и минерали от здравословните храни. Единственото изключение е, че те са съветвани да взимат фолиева киселина в първото тримесечие. Всичко останало зависи от балансираната диета от плодове, зеленчуци и мляко.

6. Не правят секс, докато са бременни

Да бъдеш бременна означава и четене на много книги и статии по темата. Когато става въпрос за бременност, две теми вървят ръка за ръка - упражненията на Кегел и интимността през този период. Повечето бъдещи майки и техните партньори искат да знаят границите, когато става дума за интимни отношения, а когато някой говори за това, няма как да не спомене и упражненията на Кегел. В Япония обаче те не са толкова популярни – лекарите не дават информация за тях, няма ги и в книгите. Интимните моменти също не се толерират. Японците се притесняват от натиска върху корема по време на полов акт, както и възможността за инфекция.

7. Пият чай и ядат суши

Ако обичаш суши, знаеш, че няма да бъде лесно, ако ти го забранят. Някои жени дори си обещават това да е първото им ястие след раждането. Суровата риба е забранена по време на бременност. Дори ако на жените не им предстои раждане се препоръчва да внимават с приема ѝ поради високите нива на живак в нея. Според японските лекари обаче тя е полезна, дори се смята за добра пренатална храна. И докато ние не можем и да си помислим за кофеин, японските лекари не мислят, че пиенето на чай е риск за бъдещите майки.

8. Не ядат „за двама“

Бременните японки спазват строги правила за натрупване на тегло, докато другаде жените са насърчавани да се хранят „за двама“. Все пак се очаква да качиш килограми, докато бебчето се появи на бяла свят. Така е и в Япония, но препоръките са жените да не напълняват с повече от 7 до 12 килограма през деветте месеца. Причината за това мислене е, че раждането би било много по-лесно и с по-малко рискове, ако теглото е под контрол. Лекарите следят за последиците от промените му по време на бременност и съветват пациентките си да свалят по-бързо излишните килограми и да не се стресират. А и младата майка ще бъде по-активна и с повече енергична за бебето си.

9. Имат по-дълъг престой в болницата

Помним как херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън стоеше на стъпалата пред болницата и махаше на тълпата само седем часа след раждането на третото си дете? В Обединеното кралство средната продължителност на болничния престой след раждане е ден и половина. В Съединените щати за безпроблемно раждане тя е два дни и четири за такова с цезарово сечение. В Япония жена, родила без усложнения, обикновено остава в болницата пет дни, а ако е дала живот с цезарово сечение дните са седем. Може да остане и повече, за да е сигурно, че е напълно здрава и не е изложена на риск от неблагоприятни проблеми. В японските болници храната е вкусна и на майките се оказва помощ в грижата за новороденото.

10. Сестрите посещават майките у дома

При такъв продължителен престой в болницата бихме си помислили, че майките най-сетне са у дома с бебчето си. Когато се приберат обаче, медицинските сестри продължават да ги посещават у дома, а целта им е да помогнат при трудности с детето. Освен това следят и за симптоми на следродилна депресия. Това не трае дълго, но е още една разлика с майките в другите страни, които ходят на прегледи няколко пъти след раждането.

11. Допълнителното медицинско обслужване често е безплатно

Медицинската помощ в Япония също е по-различна. Някои държави имат невероятни системи за здравеопазване, където не е нужно да се притесняваш дали да избереш дадена манупилация. Много семейства се притесняват как да плащат за лечение, ако бебчето се нуждае от такова. В Япония допълнителното медицинско обслужване често се предлага безплатно от болницата. Вместо да се плаща за лечение, в страната предлагат „родителски пакет“. Той зависи от нивото на лукса, което искат майките, отколкото от позволеното им лечение. Персоналните пакети включват допълнителни бебешки консумативи, възможност за лична стая или специално хранене, а понякога и масаж на лицето и ваучер за храна в 5-звезден хотел.

12. Майката и бебето са най-важни

В много страни е нормално роднините на майката да дойдат на свиждане, а бащата дори да поседи в болницата по-дълго. В страната на изгряващото слънце това не е позволено. Първите няколко дни са само за майката и новороденото. Роднините могат да идват, но само по време на часовете за свиждане. Така медицинският персонал се фокусира върху грижата за двамата, а майката има повече време за почивка.

13. Покриват корема и краката си през всички сезони

В Япония някои съветите ни изглеждат малко странни. Например, на повечето бременни жени им се препоръчва винаги да покриват корема и краката си, за да не настинат, независимо от сезона. Дори през лятото може да се видят жени, носещи чорапи над глезена, за да е здраво бебето.

14. Бебето не излиза през първия месец

В хранителните магазини може да се видят бебета в количките за пазаруване, това не е необичайна гледка в САЩ например. Живеем в забързан свят и майките имат много задължения, така че е нормално да взимат бебето с тях. Повечето японски лекари съветват месец или два бебето да не се извежда навън заради микробите, които биха могли да го разболеят. Младите майки остават със собствените си майки през първия месец след раждането, за да може бабата да се погрижи за новороденото в случай на спешна работа. Японската култура се придържа към своите убеждения и стандарти. Първият месец у дома е просто начин за защита на крехкото новородено и позволява на майката да се възстанови.

15. Малката дървена кутия

Запазила ли си пъпната връв на бебето си? Тази тема е дискутирана много пъти. Някои жени я изхвърлят, а други имат специално място за нея. Тъй като престоят в болница в Япония е по-дълъг, пъпната връв на новороденото пада, докато майката е още там. Медицинският персонал често я поставя в малка дървена кутия, наречена heso и родителите я запазват като спомен.

Въпреки че раждането в Япония е различно от нашето, всички култури правят това, което според тях е най-добро за бебето и майката.