Интервю с д-р Виолетка Венева, ОПЛ, педиатър, хомеопат и Шуслеров терапевт. Специалист по детски болести и обща медицина в гр. Батановци 

Д-р Венева, как можем да си помогнем при редица здравословни оплаквания, съпъстващи бременността, като в същото време изборът на конвенционални медикаменти през този период е ограничен?

Бременността е период на щастливо очакване, но е и изпитание за психиката и за тялото на жената. Например, наличието на минерални дефицити при бременната води до множество поражения – поява на стрии, кариеси и проблеми със зъбите, косопад, отпуснати тъкани... А бебето, родено с дефицит на калций, също ще има повече проблеми със зъбите, но и ще боледува по-често.

Затова е важно да се погрижим за правилното функциониране на всички органи и системи и да предпазим организма от възникване на дефицити. Тук имаме възможност да повлияем както чрез поддържането на здравословен хранителен режим при бъдещата майка, така и чрез минерална подкрепа на организма с Шуслерова терапия. Тъй като Шуслеровите соли нямат ограничения за прием при бременни и кърмещи жени, те са щадяща организма и ефективна алтернатива за лечение на различни симптоми и състояния.

Често бременността е съпроводена още от самото начало от оплаквания като гадене и повръщане, запек, крампи, недостиг на енергия, повишена тревожност и много други. Какви са препоръките ви към бременните при подобни проблеми?

Шуслеровата терапия предлага ефективни решения за тези и много други проблеми, без риск от нежелани странични ефекти. Действието на оригиналните немски Шуслерови соли се основава на възвръщането на минералния баланс в клетките. Приемат се 15 минути преди или след хранене, като таблетките се оставят да се разтопят в устата или се разтварят в малко вода.

- При оплакване от гадене, повръщане, киселини добър ефект има комбинацията от Шуслерова сол №2 (сутрин), на №8 (на обяд) и №7 (вечер), по 5 табл. от всяка сол дневно. Бременната, която се оплаква от пристъпи на прилошаване, може да приема таблетките на гладно, след което да изчака 15-20 мин. без прием на храна и напитки. Когато това е трудно, може да ги разтвори в малко вода и да изпие течността бавно, на малки глътки. Лечението продължава до отшумяване на симптомите. Шуслерова сол №2 калциев фосфат е много важна минерална сол за всяка бъдеща майка, тъй като дава енергия и помага на организма да се адаптира към настъпилите от бременността промени. Освен това подпомага деленето на клетките и растежа на плода. Сол №8 натриев хлорид регулира телесните течности в организма и предпазва от обезводняване, ако гаденето е съпроводено с повръщане. А сол №7 магнезиев фосфат отпуска мускулатурата на стомаха при спазми и действа релаксиращо на психиката.

- Ако бременната се оплаква от недостиг на енергия и ниско кръвно налягане, може да приема комбинацията соли №3, №5 и №8, по 5 табл. дневно от всяка сол. Приемът може да продължи дори до края на бременността при необходимост, като има многобройни позитиви – сол №3 железен фосфат подпомага насищането на тъканите с кислород, сол №5 калиев фосфат има ободряващ и енергизиращ ефект, действа като антиоксидант, повишава образуването на енергия в самите клетки. А сол №8, както вече споменах, предпазва от дехидратация, която е честа причина за оплакването от постоянна умора.

- Друг важен проблем за решение през периода на 9-те месеца е рискът от желязодефицитна анемия. Тук могат да помогнат Шуслерови соли №2, №5 и №3, като тази комбинация се приема с по 5 табл. от всяка сол дневно до регулиране на нивата на желязото в кръвта. 

- Ако бременната се оплаква от преждевременни контракции, крампи, спазми или главоболие, тук ни помага основно Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. 10 табл. от солта се разтварят в около 200 мл гореща вода и тази форма – „Гореща 7“, може да се приема 2 пъти дневно. А в областта на корема може да се направи нежен масаж с Шуслеров мехлем №7, няколко пъти дневно, колкото е необходимо. Магнезиевата сол се отличава с бърз релаксиращ и болкоуспокояващ ефект.

- Отоци, подуване на крайниците или запек са също обичайни за бременността оплаквания. За бързото им отшумяване помагат Шуслерова сол №8 (сутрин) и сол №10 (вечер), по 5 табл. от всяка сол дневно. Сол №8 предпазва от излишно задържане на вода и отоци по време на бременност, а сол №10 подпомага цялостната детоксикация на организма, ускорява изхвърлянето на ненужните течности и има меко диуретично действие.

Тук е важно да отбележа, че Шуслерова сол №10 натриев сулфат не се препоръчва в периода на кърмене, тъй като спира кърмата. Но може да се ползва, ако е настъпил моментът за отбиване на бебето. И на финала на бременността – една много полезна комбинация за ефективна родова дейност: Шуслерови соли №2, №3, №5 и №7. Препоръчвам да се разтворят по 5 табл. от всяка сол в 1 малка бутилка вода, която може да се приема през целия ден. Приемът на комбинацията започва 2 седмици преди раждането.

Основен проблем за бъдещите майки през есенно-зимния период е как да се предпазят от боледуване. Какво бихте им препоръчали за подсилване на имунната система?

До 90% от прегледите при личните лекари са по повод на остри респираторни вирусни инфекции, а тази година се очаква вече и повишена заболеваемост от грип. Затова е препоръчително да подпомогнете естествените защитни сили на организма и можете да го направите отново с Шуслерови соли, както и с други природни средства. Подходяща е комбинацията соли №3, №6 и №7, които се приемат по 3 табл. от всяка сол дневно, за 4 - 6 седмици. Комбинацията активира защитните механизми на организма и предпазва от разболяване, като може да се прилага във всяка възраст и е подходяща за всеки член на семейството. А към солите може да добавите и антивирусния препарат Инфлуцид (3 пъти по 1 табл. дневно, минимум за 1 месец), който е ефективна превенция на всички респираторни вирусни инфекции, без значение от вида на вирусите, и също няма никакъв риск от странични действия.