Диетата Шангри-Ла е разработена от американския професор по психология Сет Робъртс. През 2006 година е публикувана едноименната му книга, която се основава на личния му опит и наблюдения. Яркото название и простите съвети за това как да отслабнем правят книгата бестселър, авторът става световно известен.

Названието на диетата авторът не избира случайно. Шангри-Ла е име на измислена страна от романа на Джеймс Хилтън "Изгубеният хоризонт". Според Робъртс това е мястото, където спокойно и мъдро се отнасят към живота, не се стремят към измислени цели и не хранят напразни илюзии. Точно така трябва да се отнасяме и към нашето здраве.

Психологически апетит

Всичко започва с това, когато Сет Робъртс посещава Франция и пие непозната за него по вкус и състав напитка, която освен това била и високо калорична. Бъдещият автор на книгата се опитва да докаже от гледна точка на психологията, че излишните килограми и вкусната храна имат пряка зависимост помежду си, но не заради калориите, а заради изработената реакция на организма или вкусовата памет.

Всички знаем, че апетитът е психологически и физиологически. Физиологическият зависи от нивото на глюкозата в кръвта. Когато глюкозата се понижава (обикновено 4 часа след хранене), главният мозък изпраща специални сигнали. Когато нивото на глюкозата е в норма, организмът ни се "успокоява". Психологическият апетит е свързан с асоциативната памет. Например, ако гледаме кулинарно предаване, или красиво опаковани бонбони, то в нашето съзнание имаме заложен образ на вкусна храна.

Основни принципи на диетата Шангри-Ла

Да се избавим от психологическия апетит е основният принцип на диетата. По мнение на Робъртс можем да излъжем тялото, ако ядем безвкусна, но достатъчно калорична храна в малки количества. В качеството на такава храна посочва подсладената вода - 6 с.л. лъжици захар в литър вода. В 75 гр вода със захар се съдържат около 240 калории, приблизително същото количество калории се съдържа в две супени лъжици зехтин. Вашите хранителни навици на хранене остават същите, можете да продължите да ядете тава, което обичате, само че час преди хранене или след основното ядене два пъти на ден е необходимо да приемате зехтин или подсладена вода.

След известно време, по мнение на Робъртс тялото спира да усвоява храната в обичайните количества, като в същото време е получило достатъчно калории от безвкусната храна.

Освен това Сет Робъртс съветва да се изключат газираните напитки, а сладкишите да се заменят с плодове. Препоръчително е да се използват храни богати на фибри: зеленчуци, пълнозърнест хляб.

Такъв режим на хранене е желателно да се комбинира с физическо натоварване. По думите на автора той е свалил 20 кг, а вече в продължение на 8 години поддържа своето тегло - около 80 кг.

Друго мнение

Много диетолози не са съгласни със Сет Робъртс. Някои от тях смятат, че тази диета е нецелесъобразна, други се уповават на факта, че проблемът не е само в количеството вкусни продукти. За много хора чистият зехтин може да предизвика дискомфорт. Диетата не е клинично изпитана, а е създадена само на личния опит на автора и още няколко души.

Въпреки това се отбелязва, че психологическият подход към диетата има резон, тъй като много от нашите постижения зависят от силата на волята и мотивацията.

Диетата Шангри-Ла е предназначена за тези, които са привикнали да се хранят два пъти на ден, нямат достатъчно време и възможност за правилно хранене. Да не се превръща като начин на живот, но 1-2 месеца такъв режим на хранене е напълно достатъчен.