Смятана за класическа българска рецепта, шкембе чорбата се приготвя не само в България. Ако пътувате до Одрин например, може да опитате от традиционната телешка шкембе чорба, която е неповторима. Любимо ястие на голяма част от мъжете, шкембе чорбата дължи своя невероятен и единствен по рода си вкус на съставки като лют червен пипер, оцет и счукан чесън.
Рецептата за шкембе чорба, която днес Dama.bg ви предлага, е също приготвена с телешко шкембе.
Ето и стъпка по стъпка как се приготвя тази любима на мъжете шкембе чорба:
Необходими продукти:
- 750-800 грама телешко шкембе
- 3 яйца или 4 жълтъка
- 4 с.л. брашно
- 200 грама кисело мляко
- 2-3 с.л. лют червен пипер
- 1 ч.л. сол може и повече, ако обичате по-солено
- 1/2 едра глава чесън счукан
- 5-6 с.л. оцет винен
- 3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Шкембето се измива добре и се накисва във вода за около 1 час. В случай, че не е изчистено, се почиства с острието на ножа върху течаща вода или се потапя в разтвор от гасена вар. За предпочитане е да купите вече изчистено шкембе. След това се нарязва на едри парчета и се оставя да ври на среден огън около 2 часа като се добавя вода. Внимавайте - шкембето не трябва да бъде оставяно без вода! Солта се добавя най-накрая, когато вече шкембето е почти сварено, 15 минути преди да се свали от огъня.
След като се свари, парчетата шкембе се изваждат от тенджерата и се оставя бульонът да се охлади. Мазнината, която остава най-отгоре се отстранява.
Шкембето се нарязва на парченца и се връща в бульона. Яйцата, брашното и киселото мляко се разбъркват до образуването на гладка каша.
Взема се малка част от бульона и на тънка струйка при непрекъснато бъркане се изсипва в застройката. Така застройката се разрежда с няколко черпака бульон и отново се изсипва в тенджерата. Остава се на слаб огън за няколко минути без да завира, за да не се пресече яйцето. През това време олиото се загрява и в него се изсипват 2-3 с.л. червен пипер. Разбърква се интензивно. Изсипва се веднага в тенджерата с шкембе чорбата и се разбърква добре. Поднася се със счукан чесън в оцет и люта чушка.
Източник: merudia.bg
Вижте още Рецепти от Dama.bg