Хелоин е празник, който от съвсем скоро се почита и в България. За официална дата се отбелязва 31 октомври. По традиция на този празник се носят нестандартни страховити костюми, обикновено се почита от младежи, търсещи различно забавление. Хелоуин се свързва освен със страшните костюми и с тиквените фенери.

Кой е Светещият Джак?

Тиквените фенери за основен елемент, без който празникът няма да е същият. Легенда разказва, че фенерът се нарича Светещият Джак и е кръстен на ирландски пияница, който бил грешник и не можел да отиде в Рая. Заради сделка с дявола обаче, не можел да отиде и в ада и поради тази причина обикалял с въглен в издълбана ряпа по света, в очакване на Страшния Съд. Когато празникът се пренесъл в Америка, ряпата била заменена от тиква.

Друга от легендите разказва за мъж на име Джак, който работел като нощен пазач във ферма. Всяка вечер, когато обикалял на оглед, той виждал в далечината мигащи светлини и често се шегувал, че това са призраци, които си играят. И тъй като по онова време не е имало ток, пазачът се разхождал със стар дървен фенер.

Оттам излязъл и прякорът му – Джак с фенера. На следващия Хелоун хората си спомнили за шегите му и решили да си направят фенери с мигащи светлини, с които да виждат призраците. Избрали тиква вместо дърво, защото не била толкова скъпа.

Вещиците

Вещиците присъстват задължително на празника със своите конусовидни шапки, метли и наметала. Смята се, че властват тъмните сили и вещиците могат да се движат навсякъде по света. Друг присъщ герой от Хелоуин е прилепът със страховитата си визия.

Духовете

В нощта на 31 октомври е много популярно да се разказват митове и страшни истории, свързани с духове. Духовете могат да се превърнат в добра тема за шеги, особено сред разхождащите се в тъмното.

Черните котки

Черните котки са друг основен елемент на празника, за тях се разказва, че могат да проникнат в света на мъртвите.

Скелетите

Скелетите са друг символ на Хелоуин, за тях се твърди, че дяволът обикаля и търси костите на мъртвите души.

Прекрасен, нестандартен и запомнящ се празник...