Общоприето е, че котката не е животно, което можете просто да вземете и да почнете да гледате. Ако си припомним историята, човекът не е опитомил котката като кравата или кучето. Котката дошла при него сама, когато сметнала, че е необходимо и полезно за нея Това значи ли, че и днес мъркащите се появяват в живота ни в определени моменти? В случая с котката изобщо не сме ние тези, които решаваме да я вземем…

Ако слушате стопаните на мяукащите домашни любимци, то много често котката се появява в дома им напълно случайно и непланирано. Но дали е съвпадение? Може би точно в този момент човекът е трябвало да запълни празнотата в душата си, когато депресията е била потискаща, а самотата е била смазваща…

Или може би животното просто е почувствало, че отсреща е човек, който има голяма душа, който може и иска да приеме едно сладко животно и искрено да го обича. Понякога котката идва в дома ни сама и не иска да си тръгне. Тя е намерила своя човек, с когото ще се чувства добре. Това означава и че човекът ще се възползва максимално от съжителството си с мъркащото животно. Неслучайно не е препоръчително да изгоните мъркащото животно, ако е дошло само при вас. Това е като да вземете със собствените си ръце щастието и да го избутате през вратата.

Ето защо понякога котката се появява сама при нас:

Голямото желание на човек да се грижи за някого

Да, има един тип хора, които просто физически имат нужда да бъдат полезни на другите, да проявяват грижа, но може би по здравословни или други причини не могат да работят в тази сфера. Тогава домашният любимец може да се превърне в създанието, на което стопанинът ще прехвърли всичките си най-топли чувства.

Душевна мъка

Преживяна скръб, загуба на любим човек, депресия – времето лекува всичко. Но когато наблизо има котка, която може да утеши, успокои и да отнеме част от негативните емоции, тогава неприятностите и проблемите се понасят много по-лесно. Котката е един вид пухкаво лекарче, което искрено иска да ви помогне и наистина помага. Вярно е, че помощта ще бъде по-ефективна, ако не смятате котката си само за средство за облекчаване на душевното страдание, но искрено я обичате.

Когато просто обичаш котките и не можеш без тях

Има хора, които винаги имат котки в къщата си. Това не са просто домашни любимци, те са част от човека, част от живота му. Без мустакатото мъркане животът не изглежда пълноценен; нещо му липсва. И само котката изпълва всичко наоколо със смисъл и красота.

Изводът е, че котката не се появява случайно в живота на човек.

Котката винаги живее с някой, с който се чувства добре, с някой, който я заслужава. И ако една котка има добър живот, то тогава всичко ще бъде наред и с нейния собственик. Тя ще се погрижи това да бъде така.