Косата ти е суха, изтощена и без блясък? Оказва се, че всяка от нас се е сблъсквала с подобни проблеми, които, за съжаление, са повече от сигурен знак, че трябва да направим някаква промяна, за да подобрим състоянието й. Дали основна причина са продуктите, които използваме или пък недостатъчните и неправилни грижи за нея? Отговорите всъщност се крият в няколко простички ежедневни навика, на които не обръщаме никакво внимание, а трябва... И тъй като зимата съвсем скоро ще си отиде, а всяка дама, включително и ти, сигурни сме, иска да изглежда перфектно преди задаващите се пролет и лято, днес решихме да ти разкрием няколко тайни за това от какво има нужда косата ти и кои са условията, които й пречат да бъде здрава.

Едно от най-важните неща е правилната преценка на нуждите на косата според това по какъв начин и колко често я третираме – по химичен (боядисване) или механичен (сушене със сешоар, използване на преса и/или други). Както вече ти разказахме, наскоро на пазара се появи новата серия Gliss Fiber Therapy, която е първата широкодостъпна серия с вече нашумялата в Холивуд PLEX технология. Използвана редовно в домашни условия, серията Gliss Fiber Тherapy е най-доброто решение за бързо и дълготрайно възстановяване на прекомерно третирана коса и дава решение на дамите, които ежедневно стилизират или боядисват косите си.

OMEGAPLEX-a е именно съставния компонент от формулата, който допринася за дълготрайно възстановяване на изтощени коси. Той работи в три основни стъпки – първо прониква в дълбочината на косъма, след което обновява разрушените връзки и накрая стабилизира вътрешната му структура отвътре навън.

Резултатът от терапията е дълготрайно подобряване на цялостното състояние на косъма, най-вече откъм еластичност и гъвкавост. Едновременно с това течните компоненти на кератиновия комплекс от формулата на Gliss възстановяват и съживяват косата, предпазвайки я от бъдещо увреждане. При редовна употреба продуктите имат силата да възвърнат здравето и красотата на стресираната коса и да я превърнат в гордост за всяка дама.

Както навярно си чувала, всеки човек губи средно по около 100 косъма на ден. Какво се случва обаче, ако броят им внезапно се увеличи? Просто и ясно – косата ти боледува! Ето кои са изненадващите навици, които й пречат:

1. Начинът, по който я сресваш

Като начало трябва да забравиш за разресването докато е все още мокра, тъй като именно тогава космите се изпълват с допълнително количество вода, което ги опъва повече от обикновено и те стават уязвими към накъсване. Разбира се, твърде честото сресване също води до увеличаване на накъсаните косми. Съветваме те вместо прословутото сресване по 100 пъти преди лягане, да обърнеш внимание на четката или гребена – тя трябва да бъде от естествен косъм, а гребенът – с широки зъбци, за да избегнеш излишно оплитане. Също така не забравяй редовно да ги почистваш с топла сапунена вода.

2. Храната, която приемаш

Днес има огромно изобилие от козметика, която да подхрани и възстанови косата ти. Нужно е обаче косъмът да бъде здрав и отвътре. За целта е небходимо да започнеш да се храниш с храни, богати на витамини и минерали, от които скалпа и косата ти се нуждаят. Такива са например сьомгата (богата на Омега 3 киселини), сладките картофи (които съдържат витамин А), млечните продукти като кисело мляко и извара (богати на витамин B5 и D), яйцата (съдържащи протеини), спанакът (желязо и бета каротин) и горските плодове (изобилни на витамин С).

3. Редовното връзване на стегната опашка

Знаеш ли, че балерините често страдат от алопеция - прекомерен стрес върху космения фоликул заради опъване на косата? Причината е, че ластикът стяга косата им повече от необходимото. За да те предпазим, те съветваме да се стараеш да не връзваш косата си толкова често, особено когато е мокра. В противен случай рискуваш в пъти по-лесно да нараниш косъма. Използвай мек ластик, изработен от текстил и изхвърли веднъж завинаги гумените ластици. Пролетта идва, скоро ще приберем шапките в гардероба, така че вече няма да имаш оправдание да връзваш косата си на конска опашка!