В магазините има различни видове месо на различни цени. Понякога трудно взимаме решение какво месо да изберем.

Ето защо искаме да ви помогнем с този избор относно кой вид месо за какво е подходящ.

1. Изберете ястието, за което купувате месото:

Свинско месо:

  • Врат – за барбекю, за печене и супи
  • Шунка - За супи, варене, пържене и задушаване
  • Контрафиле – за пържене, печене, смилане и пържоли
  • Свинска плешка – за печене, задушаване, супи и пържене
  • Ребра – за пържене, печене, супи и на огън
  • Бонфиле – за пържене и печене
  • Свински гърди – за супи, пържене и печене
  • Бут – за пържене, печене, супи и смилане
  • Бекон – за свинска мас

Телешко месо:

  • Врат – за супи и кайма
  • Телешки котлети – за варене, задушаване на малки парченца, смилане
  • Бонфиле – за печене и пържене
  • Стек от контрафиле – за пържене и бульон
  • Филе – за пържене, тартар, печене и карпачо
  • Рамстек – за варене, задушаване и пържене
  • Телешки джолан – за саздърма
  • Ребърца – за супи
  • Телешки гърди (брискет) – за задушаване, супи и смилане

Агнешко месо:

  • Врат – за яхнии и ориз
  • Гърди – за супи и печене
  • Бонфиле – за пържене и барбекю
  • Котлети и бут – за печене и барбекю
  • Ребърца – за варене, задушаване и грил

2. Как да изберем прясно месо

  • Помиришете го: Не бива да има странни миризми, а само естествените на суровото месо;
  • Вижте цвета: Свинското месо трябва да е розово. Телешкото да е червено или тъмночервено, а сланината да е бяла. Агнешкото месо е отново червено, но светло. Ако мазнината е сива, а месото кафяво, то не е свежо.
  • Прясната кайма не може да бъде кафява или да има тъмни петна.
    Поставете месото на плоска повърхност и го натиснете с пръст. Ако е свежо, ще си върне формата. То не бива и да лепне прекалено много.
  • Ако купувате замразено месо, вижте каква е годността му. Ако можете да видите розови кристали от леда по опаковката и месото, не купувайте.