След изминалите празници всички се втурваме към влизане във форма. Сложните хранителни режими и тежките тренировки са на дневен ред. Оказва се обаче, че има наистина здравословен и лесен начин за приготвяне на не на каквато и да е храна, а на любимата пица.

Открихме, че вкусната пица може да не е само бърза и нездравословна храна. Тя може да бъде дори полезна. Днес ви разказваме какво храктеризира такава храна и как може да си я приготвите.

Според кулинарните експерти първо трябва да обърнете внимание на състава на тестото: по-добре е да изберете такова от твърда пшеница. Тя е богата на на сложни въглехидрати, а мазнините и захарта, които причиняват наддаване на тегло, практически не се намират в такова тесто.

Второто е пълнежът, той трябва да бъде балансиран според принципа на средиземноморската диета: всичко в умерени количества, месо, сирене и зеленчуци, но можете да имате повече от последното. Месото е богато на желязо, фосфор, цинк. Рибата и морските дарове съдържат много протеини, йод, витамин D, аминокиселини като омега-3 мастни киселини и др. Сиренето, което е неразделна част от пицата, е отличен източник на калций, който укрепва костите, косата и ноктите. Пресните зеленчуци са богати на различни микроелементи - калций, желязо, магнезий, както и на витамини А, В, С, К и др.
Сосовете също са важни в пицата - изберете пица с естествени сосове, например домати или сирене, направени от естествени съставки без добавяне на подобрители на вкуса, консерванти и растителни мазнини.

Пицата с плодове като круша, маскарпоне, мед и орехи се смята за вкусна и здравословна. Това е един отличен пълнеж за любителите на оригинални и ароматни комбинации.

За по-питателна и здравосовна пица се счита тази с морски дарове или зеленчуци. В първия случай основните съставки са морски дарове: скариди, миди, калмари, които съдържат полезни микроелементи и минимален брой калории.

Зеленчукова пица, като правило, съдържа голям брой пресни и зрели зеленчуци, по-малко сос, което е от значение за месни съставки. За пица зеленчуците не трябва да бъдат мариновани или прекалено подправени. В този случай пицата се оказва питателна, здравословна и вкусна. Ето и рецептата:

Рецепта за здравословна зеленчукова пица

Време за приготвяне: 30 мин. / Рецепта за 5 порции

Съставки:

- 1 бр основа за пица

- 70 гр сирене моцарела за пица

- 70 гр доматен сос

- 30 гр чери домат

- 40 гр патладжан

- 25 гр пресни тиквички

- 10 гр сушен домат

- 2 гр сушен босилек

- 10 сирене пармезан

Начин на приготвяне:

Разнесеъе доматения сос равномерно върху тестото, оставяйки 1 см от ръба.
Настържете половината сирене моцарела и поръсете отгоре с доматения сос. Нарежете другата половина сирене на филийки. Нарежете патладжана на филийки с дебелина 0,5 мм и го поставете върху лист за печене с пергамент. Поставете във фурната за 10 минути на 180 градуса. След изпичане оставете да изстине. Нарежете тиквичките на тънки кръгчета с дебелина 0,2-0,3 мм. Върху основата със сирене се нареждат тиквички и патладжани, като се редуват тиквички и сирене. След това поставете половинките череши, нарязани наполовина. Сушеният домат се нарязва на лентички и се намазва върху пицата. Нарежете червения лук на листенца и го поръсете върху пицата.
Загрейте фурната на 250 градуса и поставете пицата за 8 минути. Украсете пицата с листенца пресен зелен босилек и настърган пармезан.