Традицията повелява!
На постната трапеза на Бъдни вечер трябва да има нечетен брой ястия, сред които сармите са задължителни. По традиция сармите се приготвят от лозови или зелеви листа. Плънката е разнообразна - най-често с кайма и ориз, но може да разнообразите вариантите с боб, само ориз, гъби, нахут, булгур…
Най-популярният вариант за Бъдни вечер е зелеви сарми с ориз. Ето нашите предложения за вкусни постни сарми, които ще ви помогнат в подготовката за празничната трапеза.
Постни зелеви сарми
Продукти:
- ½ ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 1 стрък праз
- листа от кисело зеле
- ½ ч.ч. олио
- 1 кафена чаша сок от кисело зеле
- сол, черен пипер, чубрица
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и праза и намачкайте добре с малко сол. Може да използвате ръцете си, за да се овкуси равномерно. Добавете ориза, предварително измит. Добавете подправките и олиото. Разбъркайте внимателно. Отстранете твърдите ципи от зелевите листа, които са разположени в средата .По този начин сармичките ви ще са по-фини и крехки. Във всеки зелев лист поставете по една лъжичка от плънката и завийте.
Вземете голяма тенджера и поставете на дъното зелеви листа. Върху тях наредете завитите сарми. Покрийте най-отгоре с чиния, за да не изплуват. Добавете зелевия сок и 2 ч.ч. топла вода. Варете на слаб огън за около час. Преди да отстраните от котлона, проверете дали оризът не хрупа. Сервирайте самостоятелно или с любим сос.