Херпесите са болезнени и неприятни, а и много упорити. И макар че не може да премахнете от тялото си вируса, които ги причинява, щом веднъж е попаднал там, поне може да облекчите последствията и да забързате процеса на оздравяване с някои изпитани методи в домашни условия и сега ще ви ги представим.

* Нашата препоръка обаче е винаги да се консултирате с доктор, преди да опитвате самолечение - все пак се касае за бактериална и вирусна инфекция, която в някои случаи изисква сериозно лечение.

1. Натъркайте локално мястото с чесън

Чесънът е известен с антибактериалните си въздействия и свойства и може да помогне да с по-бързото оздравяване на организма. Вземете скилидка чесън, срежете я на две и я допрете до херпеса, като отделяте по 3-4 минути на ден.

2. Използвайте масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има антимикробни и противовъзпалителни свойства и ще подейства благоприятно на организма ви да се справи с вируса по-бързо. Напоете една клечка за уши и после обтрийте херпеса с нея. Не повтаряйте процедурата повече от 2 пъти на ден, за да не повредите кожата си.

3. Алое вера също ще помогне

Алое вера е мощно оръжие срещу вируси и бактерии. Откъснете малка част от цветето  и отстранете месестата му вътрешна част от листата. Нанесете гъстия гел от тази вътрешна част на самия херпес. Ако нямате цвете вкъщи, купете си гел с алое вера за мазане.

4. Използвайте балсам за устни с лимон

Лимонът е ценна съставка в борбата с болести и вируси, защото съдържа голямо количество витамин Ц. Ако не намерите подходящ балсам за устни, може да заместите тази процедура с компреси от билков чай.

5. Правете си студени компреси

Ледът може да съкрати процеса на оздравяване, но все пак много успешно се справя с болката и признаците на възпаление и оттоци. Не прилагайте леда директно върху кожата, а си правете студени компреси.

6. Мехлем с прополис е чудесно решение

Прополисът е чудодейно средство, с помощта на което оздравителният процес се забързва. Ако ползвате мехлем с прополис, това ще успокои болките от херпеса, ако имате такива, и ще успокои възпалението.