Във всеки един момент от живота на една жена настъпват промени в тялото й, някои от които водят до неприятни и нежелани последици. Пример за такава е вагиналната сухота. Тя е често срещан дискомфорт, придружен от усеща за сухота във влагалището, сърбеж, болезненост/дразнене, чувство за парене, болка по време на сексуален акт. Тези симптоми могат да доведат до отказ от интимност и затова днес ще ви разкрием как да поддържате сексуалния си живот комфортен и приятен.

Кои са най-често срещаните причини, отговорни за появата на вагинална сухота? 

При полов акт важна роля играе цервикалната жлеза, която е отговорна за производството на естествения секрет на влагалището. Той овлажнява входа на влагалищната област и ако тя е добре кръвоснабдена, се произвежда достатъчно количество от същата тази течност. Изследванията показват, че всяка трета жена на възраст 18 до 50+ години страда от този проблем, който често води до отказ от интимност, а това може да разруши връзката с партньора.

Редица фактори обаче са отговорни за появата на симптомите на вагиналната сухота. Ще разгледаме най-често срещаните от тях.

Менопауза

През последните години данните сочат, че менопаузата настъпва по-рано от обичайното – още след 45-годишна възраст. За това има редица екологични, физиологични, психо-емоционални причини. С напредване на възрастта, кръвоснабдяването на влагалището намалява, стените му изтъняват, а оттам и количеството секрет става по-малко.

Но вагиналната сухота може да настъпи и при по-млади дами. При тях дискомфортът възниква поради други причини, като различни заболявания или употреба на определени лекарствени продукти.

Нарушен хормонален баланс и ниски нива на естроген

Като основна причина за възникването на вагинална сухота се счита нарушеният хормонален баланс и намаленото производство на женски полови хормони. Естрогенът помага за поддържането на:

• Нормален кръвен поток

• Здрава вагинална тъкан

• Нормална хидратация на влагалището

След раждане, по време и след настъпване на менопаузата нивата на естроген в организма намаляват, което може да бъде причина за появата на симптоми на вагинална сухота.

Прием на противозачатъчни (контрацептиви)

Вагиналната сухота, вследствие използването на орални контрацептиви, е често срещана нежелана лекарствена реакция и понякога се повява месец след използването на тези лекарствени продукти. 

Инфекции

Влагалището се състои от лигавица, мускулен слой и много на брой жлези, отговорни за образуването на вагиналния секрет. При наличие на вагинална инфекция тези жлези произвеждат много по-малко влагалищен секрет и това води до поява на дискомфорт, болка и дори кървене. 

Как да предотвратим и лекуваме вагиналната сухота?

Лечението на вагиналната сухота зависи от причината, Ако говорих за сухота, дължаща се на проблеми с партньора, е добре двойката да работи върху комуникацията помежду си. Може да се опита и терапия, ако сексуалната възбуда и желание са ниски или липсват напълно. Ако обаче вагиналната сухота е свързана с ниски нива на естроген в тялото, тогава е необходима консултация с лекар специалист и назначаване на специфично за конкретната жена лечение, най-често свързано с прием на хормонални продукти.

Възможно ли е решение без намесата на хормони? 

През последните години медицината се развива скорострелно и предлага най-различни решения на състоянието. Вагизан Овлажняващ крем е максимално щадящ за женското здраве, доказано ефективен в преодоляването на неприятните усещания и комфортен за употреба. Овлажняващите овули на Вагизан се разтапят от топлината във влагалището и заедно с вагиналния секрет образуват крем, който осигурява трайна грижа за вътрешната част на влагалището. Добавянето на буферирана млечна киселина и калциев лактат в овулите води до стойност на pH (киселинност) от около 4,5 на получения крем, като едновременно с това допринася за поддържането на здрава вагинална среда. Основните предимства на Вагизан пред останалите продукти на пазара са, че не съдържа хормони и ароматизатори, облекчава неприятните симптоми като сухота, сърбеж, парене и болка в женските полови органи; грижи се за вагината, поддържайки нейната мекота. Изключително лесен за употреба, той най-после решава нерешимия до този момент проблем пред качествения интимен живот с любимия партньор.