За поредна година споделяме с вас една от най-сполучливите и лесни рецепти за козунак, които някога сме опитвали. Прочутият козунак без месене на Катето Евро е спасил не една и две домакини от провал преди празника.
Рецептата е семейна - от бабата и майката на актрисата, а днес Катето го приготвя заедно с внучка си - малкото Кате. Лесен, вкусен и ароматен - всичко, което може да желаете от един козунак! Ето и необходимите продукти за рецептата:
Необходими продукти:
- 1 кг. пресято брашно
- 6 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 330 гр захар
- 80 гр мая
- 200 мл масло и олио
- ванилия
- 1ч.л. сол
- лимонова кора
Начин на приготвяне:
"Спомените ми за детството са свързани предимно с празниците, суетнята около тях и голямото семейство събрано около трапезата."
От посочените продукти се замесва тестото по традиционния начин - мята се, захваща в топло мляко с малко захар и брашно, щом шупне се прибавя към пресятото брашно заедно с останалите продукти. С постепенно добавяне на мазнина се оформя меко козуначено тесто. Тук на помощ може да ви дойде миксерът - месете само колкото да се оформи тестото, без да се потите над него дълго и без да го удряте в масата прословутите 100 пъти!
След това оставяте тестото да втаса 2 часа! Оформете го по желание , поставете го във форма и отново го оставете да втаса за около 1 час. Печете на 180 градуса около 45-50 мин.
Весели празници и се надяваме на страхотни вкусотии и незабравим аромат в домовете ви!