В Световния ден на една от най-любимите и консумирани напитки в световен мащаб, ви предлагаме няколко любопитни факта за нея, които може би досега не сте знаели:
В Тибет към чая добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно.
В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво.
Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия, където се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина.
В Япония пък на почит е чаената церемония, която всяко момиче трябва да знае. Любопитен факт е, че обучението трае цели три години, като през цялото това време момичето получава различни майсторски степени.
В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Напитката се подслажда с мед, плодово сладко или захар.
Чаша черен чай, съдържа половината количество кофеин, което се съдържа в чаша кафе.
Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен.
Чаят е втората по-популярност напитка в света, след водата.
Всеки ден, средно 2 милиарда жители на Земята пият чай.
Чаената торбичка е била изобретена в началото на 20-ти век, по случайност.
Всеки англичанин консумира над 4 килограма чай годишно.
Една трета от световния добив на чай се добива в Индия.
Основния конкурент на Индия в производството на чай е Шри Ланка.
Обучението за извършване на традиционната японска чаена церемония продължава три години.
В Шри Ланка на почит е ароматизираният чай. Основните вкусове се предпочитат там са ягода, манго, вишна и шоколад.
В Индия пък напитката се смесва с мляко, като към него се добавят подправките канела, карамфил и джинджифил.