Не е нужно да се родим със сребърна лъжица в устата, за да постигнем успех в живота, макар че това със сигурност би ни помогнало. Оказва, се че много от днешните милиардери не само не са били богати, а са живеели в бедност и често в глад. И точно тези условия на живот са ги стимулирали да успеят.

Ето защо, за да ви помогнем да се вдъхновите, ви представяме 10 милиардера, които не са имало нищо като деца:

Опра Уинфри

Въпреки, че сега Опра притежава около 3,1 милиарда долара, водещата на телевизионно предаване е родена в Мисипи от самотна майка тийнейджърка. Тя споделя, че като малка в дома ѝ не е имало течаща вода и дори електричество.

Като се фокусира върху училището, участва в конкурси за красота и след това работи в радиостанция, Уинфри успя да влезе в света на медиите. Тя получава ролята на водеща на местно токшоу в Балтимор, а през 1986 година създава "Шоуто на Опра Уинфри", което влиза в национален ефир.

Хауърд Шулц

Председателят и изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц притежава над 23 000 магазина в 73 страни с пазарна стойност от около 85 милиарда долара. Този успешен бизнесмен, който може да се похвали с печалба от 2,9 милиарда долара, не се е родил в богатство.

"Когато бях на седем години, изпитах нещо, което дълбоко ме засегна, което носех със себе си всеки ден - белегът и срамът да бъдеш бедно дете, живеещо в жилища, субсидирани от правителството", разказва Шулц.

Шулц каза, че баща му е работел на различни места, които не предлагали нито пари, нито уважение. Но това изглежда го мотивира да се постигне успех.

Ралф Лорън

Известна със своите поло ризи, модната марка Ralph Lauren е лесно разпознаваема. Но знаете ли, че е имало време, когато емблематичният моден дизайнер дори не е могъл да си позволи дрехи?

"От малък харесвах дрехите, но нямах пари да си купувам. Когато получих малко наследство в мен имаше силно желание за успех, което ме накара да създам компанията си", споделя Ралф.

Днес марката има пазарна стойност от близо 8 милиарда долара, а Лорън притежава почти 6 милиарда долара.

Лари Елисън

Основателят на Oracle Лари Елисън е роден в Ню Йорк и израснал в общност от по-нисик клас в южната част на Чикаго. Той разказва, че живеел в ужасяващ апартамент в квартал, в който най-добре било да си мълчи и да се движи бързо по улиците.

Елисън е отгледан от своита пралеля и прачичо си, който някога е имал успех в недвижимите имоти, но е загубил всичко.

Днес Елисън е мултимилиардер с богатство от 61,8 милиарда долара, а Oracle има пазарна стойност от почти 183 милиарда долара.

Кенет Лангон

Милиардерът и инвеститор Кенет Лангон, който притежава Home Depot не винаги е бил толкова богат.

В интервю Лангон заяви, че е имал хубав живот като дете, но не заради парите. Майка му работела като сервитьорка, но Лангон се радвал на безусловна любов, която по-късно му помогна да преодолее трудностите и да забогатее.

Днес Лнагон притежава 3 милиарда долара.

Шелдън Аделсън

Той е председател и главен изпълнителен директор на най-голямата казино компания в Америка, но Шелдън Аделсън е трябвало да спечели своите 35,2 милиарда долара по старомодния начин. Роден в семейство на еврейски имигранти, той израства в беден квартал в Бостън, споделяйки едностайно жилище с родителите си и трима братя и сестри.

"Родителите ми бяха бедни. Когато починаха през 1985 година с разлика от 11 дни, те нямаха и 100 долара в банката - бяха дали всичко на нас.Точно затова знаех, че трябва да успея", разказва Аделън.

Алън Гери

Днес Гери има 1,4 милиарда долара, но той израства в Либърти, щата Йордания, по време на Голямата депресия и често семейството му нямало какво да яде.

По-късно Гери се отписва от гимназията, за да служи в морската пехота по време на Втората световна война. В последствие успява да се научи да ремонтира телевизори и през 1956 година инвестира 1500 долара, за да започне кабелна компания в родния си град. Десетилетия по-късно неговият бизнес се развива в 64 кабелни системи в 18 държави.

Той продава компанията си на Time Warner през 1996 г. за 2,7 милиарда долара, включително 900 милиона долара лична печалба.

Джон Пол ДеДжория

Компаниите за текила от висок клас Patrón Spirits Co. и за грижа за косата Paul Mitchell Systems превърнаха Джон в магнат с нетна стойност от 3,3 милиарда долара. Но като дете той е бил отглеждан в приемни семейства в Лос Анджелис.

"Тогава не знаехме, че наистина бяха трудни времена, защото всички преминаваха през едно и също. Помня, че веднъж майка ми се прибра от работа и каза на брат ми и на мен: "Имаме само 27 цента, но имаме храна в хладилника, имаме нашата малка градина отзад и сме щастливи, така че сме богати", разказва той.

Харолд Хам

Най-малък от 13 деца, Харолд Хам е берял памук като дете.

Основателят, председател и главен изпълнителен директор на петролната компания Continental Resources сега притежава състояние от 10,1 милиарда долара, но на 16 години е трябвало да работи на бензиностанция, за да помага на близките си.

"Черпех вдъхновение и сили от своите съседи. Всеки от тях умееше нещо и то много добре", споделя Хам.

Джоан Катлин Роулинг

Роулинг не винаги е била заможна. Писателката е мечтаела да пише книги, но се е налагало дълги години да работи каквото ѝ падне, за да издържа себе си и детето си.

"Спомням си, че преди 20 години не ядях, за да може да има храна за дъщеря ми. Имаше дни, когато буквално нямахме пари", разказва авторката на поредицата за магьосника Хари Потър.

Днес богатството на Роулинг възлиза на 1 милиард долара.