Преди шест месеца 22-годишният Мамуду Гасама все още живеел в Мали и планирал да се премести в Париж. Днес той е обявен за истински герой, срещна се лично с френския президент и най-вероятно ще получи френско гражданство.

Неговият подвиг се случва рано в събота сутрин. Мамуду се прибирал, когато попаднал на събрала се развълнувана тълпа. Хората гледали с ужас как едно 4-годишно момченце висяло от терасата на дома си. Без изобщо да се замисля и да се притеснява за безопасността си, Мамуду се втурнал да спасява детето. С истинска лекота и за 30 секунди Мамуду изкачил 4-те етажа до момченцето и го спасил. Това бързо му спечели прозвището „човекът паяк“.

За в. „Паризиен“ Мамуду казва какво му у минало през ума, когато е видял висящото дете: „Не мислех за етажите, не мислех за опасността. Направих го заради детето. Обичам децата.“

Мамуду беше награден с медал за храброст и му беше предложена пожарникарска работа.

Освен лични поздравления от президента Макрон, Мамуду беше поздравен и от кметицата на Париж – Ан Идалго, която написа в Туитър: „Поздравления за Мамуду Гасама и за неговата смела постъпка, която спаси живота на дете снощи.“

Идалго добавя, че е разговаряла с Мамуду и той ѝ е казал, че мечтаел да се установи в Париж. „Отговорих му, че героичната му постъпка е пример за всички граждани и че Париж ще се радва да го подкрепи в установяването му във Франция“, казва Идалго.

Вижте подвига на Мамуду в това видео:

Родителите на детето не са били у дома по време на инцидента. Майката не е била в града, а бащата най-вероятно е излязъл на пазар и е оставил детето си без надзор. То вече е добре, въпреки че има леки наранявания на единия крак.