Ако все още се чудите къде да прекарате своята лятна почивка и в същото време не сте любители на жегите, точното място за вас е Англия. Температурата в разгара на летния сезон не надвишава 30 градуса, същевременно влажният въздух създава усещане за хладина, а географското положение позволява разнообразие от почивка на морския бряг, през усамотено пребиваване в селските райони, до бурни приключения в големите градове.

Маргейт

Маргейт е малко градче разположено в югоизточната част на острова. С невероятния си плаж, състоящ се от ситен златист пясък, огромните светещи увеселителни съоръжения и богатото разнообразие на храна, е перфектно място за почивка. За разлика от нашите морски курорти, които залагат на нощния живот, което създава усещане за забързване, там сякаш времето спира.

Колко струва?

Един от най-важните въпроси, който е определящ фактор при избора на подходяща почивка е каква е цената? Цените на нощувките са различни като за периода юли-август варират между 100 и 250 лева за двойна стая. Разбира се, престоят в хотел не е задължителен има опции за наемане на кемпъри, което спестява и от финансите за наемане на автомобил, дневното заплащане е около 30 лева, което е повече от добра оферта. Ако се притеснявате за храната, не е необходимо. Както в цялата страна, така и в Маргейт има от всичко и то на достъпни цени.

Селски туризъм

Понятието селски туризъм в Англия, малко се разграничава от нашенските разбирания. Интересно е, че селата които съм посещавала са били в непосредствена близост до град, което носи в себе си и плюсове и минуси. Хубавото е, че можете да се откъснете да сте в населено място, което едновременно е заобиколено от хълмове, полета и овощни градини, което е спокойно и красиво и в същото време не е отцепено от останалия свят. От друга страна обаче, цените на нощувките биха представлявали проблем, за това препоръчвам оставането в някой кемпсайт с каравани – около 150 лева за седем дни, или 21 лева на вечер – повече от изгодно.

Лондон

Разбира се на къде без столицата. Както за всеки друг град различните хора имат различни мнения. За мен лично Лондон е място, на което бих прекарала голям период от живота си. Интересно е как на територията на един град се сблъскват средновековните огромни каменни сгради и странните по форма, стъклени небостъргачи на модерния свят.

Цени

Както се предполага престоят в Лондон няма да бъде толкова евтин, колкото в останалите дестинации, но винаги може да се намери нещо по джоба ви. Хубаво е, че метрото обслужва дори и отдалечените райони на града. А то безспорно е най-предпочитания транспорт. Така например, разстояние от 10 км с метрото се изминават за по-малко от 8 минути. При закупуването на абонаментни карти за ден, седмица или месец можете да пътувате неограничен брой.

Туристически обекти

Все общо известен факт е, че в Лондон има безплатни музеи и галерии, например Природонаучният музей, Британският музей, Музеят на Лондон, Националната галерия и други. Но имайте в предвид, че в Британския музей един ден понякога не стига да се разгледат всичките изложби. Разбира се има и платени атракции, за които обаче се предлагат и комбинирани билети, като по този начин излиза далеч по-изгодно. Добра комбинация е Лондонският аквариум и Музеят на мадам Тюсо. Макар, че не са близо един до друг (останалите три атракции, които се предлагат в промоционални пакетни цени – Окото на Лондон, Приключението на Шрек и Лондонската тъмница – се намират в непосредствена близост до Морския свят), винаги си заслужава да отделите около 10 минути пътуване с метро до Бейкър стрийт. А веднъж щом сте там не забравяйте да посетите и 221b – музеят на Шерлок Холмс, но ако вече сте дали достатъчно пари за входове, то винаги може да се задоволите с посещение на магазина за сувенири, който предлага огромно разнообразие от предмети свързани с английския детектив.

Ако все още не сте решили къде да прекарате лятната си отпуска, то не пропускайте да възможността да се вдъхновите от най-добрите оферти за пътувания в чужбина.