Ако не сте любители на традиционния козунак, но ви се иска да поднесете на гостите си сладко тестено изделие за Великден, тази рецепта е перфектна за вас! Прави се много лесно, отнема не повече от час и освен това е напълно веган. Вижте как да го приготвите.
Пълнозърнест веган хляб с червени боровинки и портокал
Необходими съставки:
- 2 супени лъжици ленено брашно + 5 супени лъжици вода
- 2 чаши бяло пълнозърнесто брашно или брашно от лимец
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 1 чаена лъжичка канела
- 3/4 чаена лъжичка сода за хляб
- 3/4 чаена лъжичка сол
- 1 чаша прясно изцеден портокалов сок (около 3 големи портокала)
- 1/2 чаша кокосова захар
- 1/4 чаша кокосово масло, разтопено
- 2 супени лъжици ябълково пюре
- 2 супени лъжици бадемово мляко
- 1 супена лъжица портокалова кора, настъргана
- 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1 и 1/2 чаши нарязани червени боровинки 1/2 чаша орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса. Леко намазнете тавичка за хляб.
2. В средно голяма купа добавете лененото брашно и вода. Оставете в хладилника за около 10 минути.
3. В голяма купа поставете брашното, бакпулвера, канелата, содата за хляб и солта. Разбъркайте, докато се смесят.
4. Когато ленената смес е преседяла достатъчно дълго в хладилника, добавете сока, захарта, маслото, ябълковото пюре, млякото, портокаловата кора и ванилията. Разбийте добре.
5. Изсипете мокрите съставки в голямата купа със сухи съставки.
6. Бъркайте, докато се смесят добре, но не бъркайте прекалено. Изсипете червените боровинки и орехите (ако използвате). Изсипете сместа в тавичката за хляб.
7. Печете в продължение на 30 минути при 200 градуса. Премахнете тавичката и намалете на 180 градуса.
8. Покрийте тавичката с фолио и печете още 15-20 минути или докато клечка за зъби, забита в хляба, излиза чиста.
9. Извадете от фурната. Оставете да изстине в тавата за около 10-15 минути.
10. Сервирайте хляба топъл със сос от червени боровинки или кленов сироп.
Можете да го съхранявате в хладилника до 5 дни.