Това, което един баща би могъл да научи момиченцето си, не може да бъде написано в книга, а само в сърцето ѝ. Един баща, който присъства в живота на дъщеря си и е разумен по отношение на любовта си, е нещо наистина специално. Неговата нежност добавя красота и илюзия в живота на малкото момиченце, докато расте.

Нещото, което всички знаем, е че децата пълнят живота ни с мечти и очаквания. Но с течение на времето осъзнаваме, че нещата не са особено лесни. Отглеждането на дете крие своите предизвикателства. Пълно е със задължения и отговорности, които изискват постоянни жертви.

Много от мечтите, които сме имали в ранния етап, внезапно потъват вдън земя. Но никога не губим желанието да преследваме нови мечти, които отговарят на надеждите и нуждите на децата ни.

Един баща трябва не просто да ги има предвид, но и да се опитва да ги достигне. Това без съмнение е нещо, което много татковци вече правят. Те са неоспорима част от живота на прекрасните си деца. А в бъдеще, тяхното малко момиченце ще се превърне във веллика жена, благодарение на баща си.

Не е достатъчно да казвате „Аз съм татко ти, а ти си моето малко момиче“. Трябва и да го показвате.

Да бъдеш баща е лесно. Всъщност може би е най-лесното нещо на света. Но добрият татко знае от самото начало, че тази титла се печели с времето и трябва да бъде демонстрирана постоянно и безусловно. Един баща трябва да бъде близък с дъщеря си и да бъде такъв човек, на когото тя може да се доверява и възхищава.

• Тате е тук за всяка нова думичка и за всяко падане, когато малкото му момиченце се учи да опознава света.
• Тате е като голямо дете, с което тя може да си играе. Но не всичко е шеги и закачки. Татковците също така направляват дъщерите си, грижат се за тях и ги съветват. Бащите трябва да се държат като зрели, смели и щастливи възрастни, които обичат себе си, но повече от всичко обичат дъщерите си.

Бащите имат и чувствителна страна и я показват на дъщерите си, поставяйки ги на своето място. Те ще ги разбират и ще положат усилия да научат какви са нуждите им. Един татко ще вижда света през гледната точка на своето момиче, дори и понякога това да му се вижда странно.

Той ще го прави, защото знае, че това е най-доброто, което може да ѝ даде. И правейки това, ще научи коя е най-важната титла в неговия живот – „татко“!

Ще спазвам обещанията, които ти давам

Ако един баща каже на дъщеря си, че ще бъде винаги до нея, това трябва да е истина. Ако по-късно той я накара да се чувства сякаш не е приоритет, тя ще повярва, че не може да има доверие на никого. Тя ще вижда света като нещо болезнено и ще смята обещанията за нещо, което идва и си отива.

Отговорният баща разбира, че спазването на обещанията е приоритет.

Ще те науча да бъдеш смела и силна, а не просто моята малка принцеса

Добрият баща знае много добре, че в този свят да си красива не те прави щастлива. Разбира се, че вашето малко момиченце е най-красивото и съвършено нещо, което сте виждали. Но един татко трябва да научи дъщеричката си да бъде силна и смела. Той трябва да я окуражава да се бори за мечтите си – мечтите, които тя избира. Един баща ще иска дъщеря му да бъде способна да се грижи за себе си, да говори за себе си и да защитава мнението си.

Той ще ѝ помогне да живее според нейните лични ценностти. Той ще бъде неин съветник и ще постави основата на здравословно самочувствие. Той ще я води в тези уроци, които ще ѝ помогнат да опознае света около себе си.

Той ще я научи, че истинското щастие идва от сърцето, а не от красивото лице.

Ще те уча да не се страхуваш

През първите години от живота, татко ще бъде този супергерой, който ще овладява кошмарите, чудовищата, които се крият в гардероба и несигурностите, които се появявават през първите дни в училище.

Но малко по малко, ден по ден, таткото ще започне да насочва със своите съвети. Той ще унищожи страховете на дъщеря си, за да ѝ помогне да взима правилни решения. Той ще ѝ вдъхне кураж и смелост, от които се нуждае, за да постига целите си, да преминава границите без съмнение и несигурност.

Ти ще бъдеш любовта на моя живот, но ще те пусна на свобода, когато откриеш своята

Често казваме, че никой мъж не е достатъчно добър за момичето на татко. Но добрият баща знае как да даде свобода на дъщеря си да потърси своя път. Тя ще бъде склонна да избира хората, които иска в живота си, дори и понякога да прави грешки. Тези грешки са житейски уроци.

Няма да има наказание, когато тя направи тези грешки. Вратата винаги ще бъде отворена. Татко винаги разбира, винаги е близо и напомня на момичето си, че любовта е приключение, което винаги си заслужава. И да, тя има нужда да научи как да избере своята половинка, без никога да забравя колко ценна е самата тя.