Няма нищо по-хубаво от храна, която е приготвена у дома. И тъй като Великден е на прага ни, сме сигурни, че и вие, точно като нас, очаквате с нетърпение вкусното похапване.
Днес ще ви докажем, че можем да се доверим на собствените ни умения и да приготвим сами козунак у дома. Разбира се, най-важното е да разполагаме с правилните продукти.
Добрата новина е, че можем да се доверим на специалните брашна на София Мел, които са подходящи за различни поводи. Козунак, пица, класик или екстра - изборът е в наши ръце.
Подгответе се за вкусни изкушения не само за Великден, но и за любимата на всички пица.
Готови ли сте да се потопим в света на тестените изделия, които стават най-вкусни, приготвени у дома?
Тесто за козунак
Великденските празници предстоят и няма нищо по-хубаво от домашния козунак. И макар много хора да смятат, че приготвянето на тесто за козунак е сложна задача, всъщност е необходимо да следвате няколко лесни стъпки.
1) Необходими са ни:
1 кг пшенично брашно София Мел Козунак, което трябва да пресеете 2 пъти.
6 яйца и 200 гр. захар, които трябва да се разбият много добре с миксер. След това към тях може да добавите малко лимонова кора.
Нужно ни е и 250 мл прясно мляко, което трябва да затоплим до малко по-висока температура от телесната. Към него добавяме 1 кубче мая, 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и щипка сол. Оставяме сместа за около 5 минути, за да може маята да шупне.
2) Оформяне на тестото за козунак
Изсипваме пресятото брашно в дълбок съд и оформяме кладенче. В него изсипваме сместа от мляко и мая, както и яйчената смес. След това замесваме тестото добре, докато получим хомогенна смес.
Не се притеснявайте, ако първоначално се образуват бучки. След внимателно размесване те ще изчезнат.
Тестото е готово, когато вече не залепва по пръстите.
3) Втора стъпка в приготовление на тестото
Върху набрашнена повърхност слагаме тестото. През това време разтопяваме 200 гр. масло.
Разстиламе тестото и го намазваме с разтопеното масло. Обръщаме го и отново го намазваме. След това повтаряме същата процедура, докато не изразходваме цялото масло. По този начин в тестото ще се получат пластове.
За финал преместване тестото в голям съд, покриваме го и го оставяме на топло да втаса.
Тестото за козунак е готово, когато уголеми двойно размера си.
4) Оформяне на козунака
Тук оставяме всичко на вашите предпочитания и вкусове. Когато оформим козунака, го оставяме отново да втаса. След това козунакът се пече на предварително загрята фурна на 220 градуса, като 10 минути по-късно намаляваме на 180 градуса и печем още половин час.
Тесто за пица
Ако се научите да приготвяте домашно тесто за пица, можете да сте сигурни, че тази рецепта ще се превърне в любима на цялото семейство.
1) Първоначална подготовка
Изсипваме 2 1/4 ч.л. мая в 1 1/3 чаена чаша топла вода.
Под "топла вода" се разбира такава, която е с идеалната температура за миене на ръце - не по-топла или по-хладка. Именно това е температурата, в която маята ще шупне най-добре.
2) Изборът на брашно
Много хора използват брашно тип 500. Разбира се, можете да се доверите на брашно София Мел Класик, а можете да заложите и на новото попълнение в семейството - пшенично брашно София Мел Пица.
3) Зехтин
2 с.л. са напълно достатъчни, за да направят тестото хрупкаво и ароматно.
Когато тестото е готово, можете да го намажете със съвсем тънък слой зехтин, преди да сложите всички продукти за пица. Ще бъде още по-ароматно и хрупкаво.
4) Сол
2 щипки сол са напълно достатъчни.
5) Захар
1 сл.л захар усилва ефекта от маята, а вкусът ѝ се допълва идеално със зехтина.
Инструкции: Смесете маята с водата и изчакайте 5 минути. След това изсипете течността в голяма купа и добавете всички останали съставки. Тестото е готово веднага, не е необходимо да чакате да втасва и идва ред да се насладите на неустоима домашно приготвена пица.
Вече нямате търпение да приготвите тестени вкусотии у дома, нали?
35 години приготвено с любов
За да бъде Великден още по-вкусен, тази година София Мел ще зарадват 1485 късметлии! Да прочетохте правилно - очакват ви 1485 награди по случай 35-ия им рожден ден.
Наградите включват 1000 стека брашно, 350 хлебопекарни и 135 карти по 100 лева.
За да участвате, трябва само да купите брашно София Мел с примоционален стикер и да погледнете дали печелите вътре в пакета. Желаем ви успех!
Очакват ни прекрасни празници и почивни дни, което означава, че именно сега е моментът да се посветим на приготвянето на вкусни рецепти. Независимо дали подготвяте семеен обяд за Великден с вкусен козунак, или пък просто искате да се поглезите с любимата на всички пица, доброто брашно е ключът към чудесното похапване.