А to JazZ 2018 представя най-добрата музикална програма досега на 6, 7 и 8 юли в Южен парк 2

По-малко от месец ни дели от срещата с едни от най-добрите световни джазмени, които идват в България по покана на A to JazZ Festival. Фестивалът, който осма поредна година радва родната публика с качествена джаз музика и ги зарежда с положителни емоции, правейки преживяването А to JazZ несравнимо. На 6, 7 и 8 юли любимата сцена в Южен парк 2 ще представи една от най-добрите си селекции до момента, включваща световнопризнати артисти, изключително талантливи европейски и родни банди, както и изгряващи звезди, които ще блеснат за първи път на сцената на A to JazZ. Тази комбинация от артисти, както и цялостното уникално преживяване, превръщат фестивала в предпочитан не само за публиката, но и за артистите от цял свят.

Освен хедлайнерите на фестивала, чиито имена говорят сами по себе си за ранга и мястото им на световната джаз сцена, ще чуем и много други изключителни музиканти. Първият ден ще бъде открит от дебютния концерт на група SOLEIL, която пречупва алтернативното си експериментално звучене през призмата на съвременни и класически стилове музика, като инди, джаз и соул рок. В ранните вечерни часове на 6 юли ще чуем още Лили Илиева и квартет Минимум, които ще представят първия си албум “No Stars At All” ексклузивно за A to JazZ. Glo Bal Kan е друг български проект, който ще свири на А to JazZ. Групата ще представи авторски пиеси, с образци от автентичния български, балкански и световен фолклор. Голямата звезда за вечерта ще е нежната сила в неудържимия и безграничен глас на Lalah Hathaway. Носителката на пет награди „Грами“, която ще представи новия си албум “honestly”, а A to JazZ ще бъде единствената точка в цяла Източна Европа, която ще има удоволствието да му се наслади!

Съботният ден ще започне в компанията на Божидар 'Trombobby' Василев, добре познат от проектите Southwick и DAYO, който също ще представи авторския си албум. Веднага след него на сцената ще излезе звездно трио от Люксембург - Dock In Absolute, които ще ни зашеметят със своя неповторим стил, микс от прогресивен джаз, класика и рок като изпълняват собствени композиции. Енергията на сцената ще бъде продължена от уникаления литовски секстет Dainius Pulauskas, чиято музика ги поставя категорично начело на прогресивния европейски джаз фюжън. Акцетът на вечерта ще бъде безспорният талант на Jazzmeia Horn, която ще ни представи наскоро излязлия албум A Social Call в комбинация със своя нюйоркски квартет.

Последният трети фестивален ден ще бъде открит от българо-американскa музикална група Тwo Cities One World, а веднага след тях сцената ще изпълнят JM Jazz World Orchestra (JMJWO) - водещ международен младежки биг бенд, състоящ се от 18 млади професионални джаз музиканти от 12 различни държави и 6 континента. Те са водени от носителят на “Грами” тромбонист и композитор Лиус Бонила, а София е част от тяхното седмо европейско турне. "Да хвърлим операта в джаза", дело на Милица Гладнишка и Михаил Йосифов секстет, е следващият изключителен проект, който ще чуем в последната А to JazZ вечер. Финалното изпълнение, което ще закрие тазгодишното издание на фестивала, ще бъде в ръцете на Cory Henry & The Funk Apostles, които без съмнение ще ни впечатлят с опияняващ микс от фънк, соул, блус, R&B, афробийт, госпъл и джаз, преливайки жанровете и преобръщайки емоциите на публиката.

Изживяването А to JazZ ще продължи и след официалната програмата с Havana джем сешъни – всяка вечер в клуб Caché, намиращ се само на метри от фестивалната зона.

Очаквайте още подробности за новостите около фестивала съвсем скоро.

Входът за A to JazZ Festival 2018 е свободен. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на Столична община, Министерство на културата и Фондация “Америка за България”.

Следвайте официалните хаштагове на събитието #atojazz, #atojazzfestival, #atojazz2018