Трикове и полезна информация, с които да бъдете една крачка напред в приготвянето и поднасянето на перфектното ястие.

1. Печене във фолио

Печенето във фолио представлява алтернативен метод за готвене на пара. И също толкова здравословен и препоръчителен. Най-подходящите продукти за готвене във фолио са повечето зеленчуци и рибата. Те се покриват с алуминиево фолио, специална хартия или плик за печене. Трябва да затворите тавата много хубаво, за да могат естествените сокове на храната, които се изпаряват при печенето, да останат вътре.

2. Домашно изпичане на подправки

Подходящи за такъв тип изсушаване са чубрица, риган, дафинов лист, босилек и розмарин. Затоплете тиган на средна температура и изсипете подправката, която сте избрали. Разбърквайте, докато не усетите силен аромат и внимавайте да не я прегорите. След това пресипете подправката в хаванче и ги счукайте. Желателно е да приготвяте малко количество, защото така приготвени, подправките бързо губят аромата си.
Съвет: Сухите подправки, които срещаме на щандовете във всеки магазин, са винаги достъпни, затова ви препоръчваме да изпробвате и този начин, който не изисква много време и е напълно подходящ за приготвяне на различни сосове за спагети и домашни брускети.

3. Подходящи ястия към някои видове алкохол

Понякога изборът на алкохолно питие към храната остава на заден план, заради стремежа на домакините да приготвят вкусно и красиво ястие. Но питието също е важен елемент за една пълноценно приготвена трапеза. 

Подходящи ястия за бяло вино: миди, раци, риба и морски дарове, телешки гърди, печени птици, пиле с ориз, ориз със зеленчуци, пълнени домати, шунка, бисквити, бадеми. Неподходящо е да сервирате салати и десерти с шоколад.

Подходящи ястия за червено вино: агнешки котлети, ястия от говеждо и телешко месо, картофи, сирена, кашкавал, пушено филе. Не препоръчваме да се съчетава с предястия и салати с оцет или сос винегрет, яйца, баница и други тестени и макаронени изделия, козе сирене и сладкиши.


Виж още:

Как да съчетавате вино и сирене


Подходящи ястия за ракия: туршии и зеленчукови салати, предястия с месо, с картофи, с моркови, с кисели краставички.

Подходящи ястия за бира: различни видове хапки – от сирене, от кашкавал, от бекон и пилешки, солени баници, соленки, хапки и сандвичи с пастет, с маслини, с яйца, с риба и луканка.

Подходящи ястия за водка: студени закуски, хайвер, ястия от риба, раци, скариди и други морски дарове.

Подходящи ястия за уиски: солени бадеми, орехови ядки, лешници, фъстъци, т.е. всякакви видове ядки, шоколадови десерти.

Подходящи ястия за коняк: сладкиши, торти, кексове, бонбони, захаросани бадеми.

Подходящи ястия за ликьор: кафе и дребни сладки.