Пролетта вече е в разгара си и се чувствате мудни и напълнели след зимата?
Много хора прекарват времето си пасивно през този период, което се отразява не само на външния ни вид, но и на цялостното ни състояние през пролетта. Такъв заседнал начин на живот, съчетан с похапване на вкусни, макар и не много здравословни закуски, е рецепта за няколко излишни килограма.
Една проста напитка, състояща се само от две съставки, ще ви помогне да възстановите усещането за лекота.
За да приготвите тази напитка, ви трябват само целина и лимон.
Коренът от целина се характеризира с високо съдържание на фибри, което насърчава чревната перисталтика и насърчава отстраняването на отпадъчните продукти в червата. Самата целина също съдържа много малко калории (само 17 kcal на 100 грама), така че можете да я ядете без никакво чувство за вина.
Освен това съдържа до 2 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Също така съдържа витамини от група В, витамин А и Е.
Лимонът от своя страна забавя усвояването на захарите от това, което ядем и леко понижава гликемичния индекс на храните. В комбинация с целина отлично подпомага храносмилането и прочистването на организма. Как да си направим напитка от целина и лимон?
Продукти:
- 5 лимона
- 1 корен целина
Приготвяне:
Обелете целината старателно, измийте я и отстранете всякакви замърсявания.
След това я настържете на ситно ренде.
Всички лимони се бланшират и след това се настъргва кората.
Добавете я в тенджерата с целината, разбъркайте и оставете да заври.
Когато водата започне да ври, намалете котлона и гответе 20 минути.
След това отстранете от котлона и оставете да кисне 7 часа.
Сега трябва да изстискате сока от лимоните, от които сте настъргали кората. След 6-7 часа, когато съдържанието на тенджерата се охлади, изцедете сока от лимоните и разбъркайте.
След това прецедете всичко през цедка, най-добре през марля, така че сокът да е достатъчно бистър.
Сега можете да изсипете напитката в бутилка и да я поставите в хладилника.
Можем да пием така приготвения сок по една чаша 3 пъти на ден преди хранене в продължение на около 2 седмици. След поставяне в хладилника, сокът трябва да се изпие до два дни. Успех!