Не съм сигурна кога точно се случи. Но стана. Такива неща се пропускат лесно, защото стават постепенно. Понякога все още мога да видя малкото момче с бадемови очи и шоколад по лицето, но тогава чувам (почти) мъжкия ти глас и това ме шокира.

Кой е този човек? Къде е малкото ми момче? Преди малко беше тук... или така поне си мисля!

Така или иначе се случва рядко. Защото растеш далеч от мен от няколко години. Промените се случиха толкова фино и бавно, че един ден реалността просто се стовари върху мен: "Моето малко момче, вече не е малко!" Превърна се в мъж. Разбира се, това е естесвения ход на времето – така трябва да бъде. Но не означава, че е лесно за приемане.

Работата е там, че с порастването и отдалечаването се появява доза самочувствие, увереност, но надявам се знаеш, че е нормално да си задаваш въпроса: "Какво правя всъщност?" Дано е от време на време. Ние всички се лутаме по собствения си път. За Бога, аз съм на тази Земя вече няколко десетилетия и понякога се чувствам като малко момиченце, което няма представа къде е попаднало.  Всичко е наред. Поискай помощ и се довери на усещанията си – в един момент всичко си идва на мястото.

Надявам се, че си научил и други неща...

Не знам дали успяхме да те научим, че фразата „бъди мъж“ е незначителна. Игнорирай я. Важно е да си човек.

Няма страшно, ако понякога ти се плаче. Не се страхувай да се извиниш, когато не си прав. Можеш да бъдеш силен и чувствителен едновременно. Смел и мил – също.

Отваряй вратата на дамите, на възрастните, оставяй другите да влязат преди теб в асансьора. Това е мило и любезно. Така правят добрите хора! По същата причина сваляй седалката на тоалетната чиния и си прибирай проклетите чорапи с коша за пране!

Винаги оставяй местата, които посещаваш по-хубави, отколкото си ги намерил.

Намериш ли любов - не играй игрички. Бъди честен и открит. Бъди себе си. Допусни този човек в сърцето си, дори с риск да бъде наранено.

Нямай интимни отношения, ако не можеш да понесеш последствията. Такива винаги има. Говорейки за секс, макар че сме го правили хиляди пъти, „не“ значи „не“. Мълчанието значи „не“. Единствено „да“ значи „да“. (Не завъртай отегчено очи. Да, аз – майка ти, говоря за секс).

Светът е пълен с гадняри. Разбира се, и с много прекрасни, слъчневи хора, но за нещастие има доста и от другите. Не е достатъчно ти самият да си добър. Имай смелост да се изправяш срещу неприятни личности, когато виждаш несправедливост. Дори когато това не те засяга директно. Направи го, защото е правилно! А примирението единствено поощрява такива хора.

Обгради се с познати и приятели, които те предизвикваш да бъдеш най-добрата версия на себе си. Дори когато светът ти казва, че е глупаво да си оправяш леглото или да ходиш до магазина, да се грижиш за бебето си, знай че това не е истина. Умен си! Грижи се и помагай на хората, които имат нужда от теб. За дома си, жена си, децата си.

Не се срамувай от себе си. Никога! Но нито за секунда не приемай за даденост привилегиите, които си получил заради пол, раса, религия, социално-икономически статус. Използвай ги единствено в помощ на някой, който ги няма.

Брат ти е най-добрият ти приятел и сте от един отбор. Дори да имате разногласия, в което съм сигурна и до днес, дори да се вбесявате – вие сте най-близките на този свят. В крайна сметка, кой друг би разбрал лудите ти родители?

Когато всичко друго пропадне, не спирай да вярваш! Вдъхновявай другите, така ще го направиш и със себе си. Превръщай света в едно по-красиво място.

С обич:
Майка ти