Ето какво сподели професора относно грипната епидемия.

По думите му ваксините са били много хубаво поставени тази година.

"Имаме най-много ваксини за година през последните 10 години. Това е благодарение на една програма на МЗ, хората над 65 години я получават безплатно."

Що се отнася до това, че някои хора са изкарали грипа много тежко, Кантарджиев обясни, че с ваксината два пъти по-малко е вероятно да стане тежко заболяването. Това е така, защото грипът не е еднороден.

"Друго какво може да направим в традициите на българската национална кухня. Киселото зеле преди 150 години е бил единственият източник на витамин С за българския народ. Алкохола в малки количества е много полезен, но в толкова малки, че българските мъже ще ме критикуват.

Туршиите са много полезни, киселото мляко и може би, българските колбаси. Да, фактически луканката и суджука са стабилизирани с лактобацили, с тяхната ферментация ги прави трайни.

А пък лактобацилите са много полезни за храносмилателна тракт и отделят вещества, които са много полезни за нашата имунна система", посъветва шеговито Кантарджиев."

Ще има ли грипна епидемия?

"Преди 5-6 години въведохме практиката на заболяемост, не заболеваемост, тоест здравните власти на областта да решават. Защото е много различни за различните области. Имаме една система, която сравнява за всяка една област от десет години какви са нивата. Ако има някакво различие, това е сигнал да се въведат мерки. Тази година мерките са много интересни - няма да има ваксинация на деца и женски консултации. Децата ще ходят на училище. Тогава какво тръбиш за епидемия", каза той.

"Има обаче натиск от богати родители, организирали зимни воаяжи до глетчери в Австрия. Първите случаи на коронавирус бяха от Австрийските Алпи, заможни люде се върнаха в нашата страна и кихаха и кашляха на воля. След като започна епидемията в Италия, последва рязко поевтиняване на туристическите пакети. Преди 4 години морбили бе внесена от туристи от Северна Македония", припомни той.

Експертът по зарази и болести припомни, че от месец и половина предупреждава за морбили, което може да дойде от Румъния.

"Всички работодатели трябва да ваксинират персонала си във връзка с морбилите от Румъния. За морбилите е най-важно да се навакса изоставането във ваксинацията на децата", подчерта той.