На 26-ти април 2019-та година отбелязваме Разпети петък или Велики петък. Това е денят, в който е разпнат Исус Христос. Той понася страдания и се жертва, за да изкупи греховете на човечеството.

Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица. Това е най-тъжният ден и в православния свят, тъй като тогава Божият син е бил обиждан, осъден, поругаван и разпнат на кръста. След това той е погребан в каменен саркофаг в пещера, на чийто вход е бил поставен огромен камък и стража.

На този ден в храмовете се пее опело за Него. Постът е много строг. Забранява се да се яде и да се пие.

На Велики петък е забранено да се подхваща работа. На Разпети петък се минава под масата в църквата. Масата, която е поставена в средата на храма, символизира Христовия гроб.

В храмовете се извършва богослужение, което се нарича Царски часове, и не се отслужва Света литургия. Изнася се плащеницата, която символизира плата, в който е било увито тялото на Христос. Всички миряни се покланят пред плащеницата, евангелието и кръста, за да съпреживеят смъртта на Исус Христос. Поклонението пред нея продължава до последните минути преди Възкресение в събота вечер.