Днес в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се проведе най-трогателното коледно парти на децата, родени след първите животоспасяващи вътреутробни операции в България. За първи път на едно място се събраха десетките малчугани, които получиха шанс за живот и днес радват своите родители благодарение на успешните операции на плода, извършени за първи път у нас от ръководителя на отделението ни по фетална медицина д-р Петя Чавеева в екип с проф. Атанас Щерев.

„Стараем се да внедряваме в България най-съвременните методи на лечение – това е огромна полза за обществото. На това единствено по рода си коледно парти поканихме и специалисти от други лечебни заведения, участвали в подобряването на здравословното състояние на спасените деца след раждането им, за да изразим благодарността си от възможността да работим екипно за развитието на медицината в България и да достигнем до радостния миг да виждаме тези прекрасни семейства, сбъднали мечтата си да имат свое бебе“, каза по време на събитието д-р Петя Чавеева, която представи пред събралите се родители, деца, медии и колеги специалисти естеството на процедурите и как беше даден шанс за живот на още неродените бебета. Нейните думи бяха по-скоро емоционални и не разкриваха в дълбочина медицината, за да тържествуват емоциите. Думите на д-р Чавеева върнаха присъстващите родители към онези мигове, когато са се борили за живота на своето все още неродено бебе. В крайна сметка сълзите бяха от щастие, а Медицински комплекс „Д-р Щерев“ беше озарен от хиляди усмивки.

Най-малките участници на тържеството – прекрасните дечица, имаха удоволствието да получат специални подаръци и да се снимат със Снежанка и Дядо Коледа. И всичко това се случи до Елхата на радостта, която беше украсена само няколко дни преди тържеството с десетките изпратени от щастливите родители – пациенти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, биберони, чорапчета и лигавници.

Коледното настроение настъпи в болницата на визионера на репродуктивната и феталната медицина в България, проф. Атанас Щерев.

За специализираните вътреутробни процедури, спасили децата

В средата на 2014 г. д-р Петя Чавеева и доц. Атанас Щерев приложиха за пръв път в България ендоскопска лазерна хирургия за лечение на тежък трансфузионен синдром при близнаци. Това става възможно, след като през 2013 г. болницата е оборудвала и развила с помощта на сертифицирани на европейско ниво специалисти високотехнологичен сектор по фетална медицина, където да се прилага тази иновативна миниинвазивна методика. Чрез предлаганата фетална лазерна терапия могат да се лекуват различни проблеми при многоплодна бременност и да се избягва опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. Така България се нареди сред петте държави в Европа, начело с Великобритания, Франция, Белгия и Испания, в които нуждаещите се от подобна интервенция бременни жени могат да се възползват от новите възможности на съвременната фетална медицина.

Феталната медицина в България

През 2014  и началото на 2015 г. в Медицински комплекс "Д-р Щерев" бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени.

Феталната лазерна хирургия представлява миниинвазивна процедура, която се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да се предотврати опасност от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. На първо място при монохориални бременности (при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента), усложнени с трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като „донор“, а другото е „реципиент“ на плацентарната кръв. Състоянието застрашава живота и на двете бебета. В сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ вече са извършени няколко прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология в различни случаи (трансфузионен синдром, фетална ретардация и др.), благодарение на които са родени живи и здрави бебета. Интервенциите се извършват от д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер.

Вътреутробна операция на плод с поставяне на балон-катетър е поредният успех на специалистите по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. Специалистите от Медицински комплекс Д-р Щерев решават успешно случая, като проникват през устата на бебето и раздуват под гласните му връзки балон катетър. Процедурата е извършена чрез 3,3 мм фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до успешно раждане през януари 2015 г. и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния. Миниинвазивните вътреутробни интервенции са проведени в Медицински комплекс „Д-р Щерев” от екип, включващ д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата 'L. Mangiagalli', Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

Вътреутробното кръвопреливане на плод е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременност. Когато има конфликт между кръвната група на бебето и това на майката, създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до състояние на плода, което бива обусловено като анемия. Когато е достигната границата на норма и абнорма се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и в следствие на редица вируси или при наличието на многоплодна бременност. Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи са лечими в сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Изключителните вътреутробни операции, извършени в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, които дадоха шанс за живот на десетките бебета,​ са 5 типа – лазерна аблация на плацента, интраутеринна фетална хемотрансфузия, оклузия на фетална трахея с балон-катетър, интерстициална лазер аблация и белодробен шънт.