За много хора миналата година беше една от най-трудните в живота им.

През изминалите 365 дни евреите станаха свидетели на повторната поява на нацизма. През това време много филипинци станаха невинни жертви на ожесточената война с наркотици, водена от собствения им президент. Бежанците пък бяха използвани като политически инструмент от страна на по-могъщите държави. Но може би най-обезпокоително от всичко бе това, че цифровият свят започна да бъде петнен от така наречените „фалшиви новини“.

Може да се каже, че последните дванадесет месеца показаха най-лошото в човечеството. Но през 2017 година преживяхме и много хубави моменти.
Микробиолозите постигнаха значителен успех в изследванията на психичното здраве. Жените най-накрая се почувстваха достатъчно сигурни, за да разкажат своите истории за сексуален тормоз. Равенството на партньорите в брака продължава да се разпространява глобално. Хиляди хора по целия свят се изправиха, за да се противопоставят на различните форми на потисничество и подкрепиха маргинализираните.

Всички тези постижения са само малка част от страхотните неща, които успяхме да постигнем през изминалата година! Много от тях бяха „изметени“ набързо под килима, на други бе потъмнен блясъка, заради тежки периоди, в които бяхме заети с някой от сериозните световни проблеми.

Както повечето от вас и аз преживях моменти и от двете страни на монетата.
След като преди година се преместих да живея в Дания, непрастанно се притеснявах, че никога няма да се науча да говоря датски и няма да успея да се интегрирам в обществото. Чувствах се изолирана, самотна, изгубена. С всеки изминал ден имах чувството, че си ставах все по-чужда и често не бях сигурна в моята идентичност и способности.

И все пак аз съм тук - същата, но едновременно с това различна.

Днес посещавам езиково училище, вместо да седя у дома, без да правя нищо. Депресията и безпокойството ми все още съществуват, но в себе си открих мотивация да науча по-добри начини да се справя с тях.

И ето, че тук си и ти!

Всеки един от нас е изживял подобни емоции и животът му се е развил по подобен начин. Независимо дали става дума за разбито сърце, трагедия, криза на идентичността, финансов стрес, или здравословен проблем – всеки един от нас преживя нещо, което стоеше на пътя на нашите мечти и трепети и ни пречеше да ги постигнем. Може би все още преминаваш през труден период, докато четеш това. Въпреки това, моля те, не забравяй, че въпреки всичко оцеляхме.

Успяхме да преживеем всичко, което 2017-а година ни предложи, въпреки че в повечето дни сякаш това бе невъзможно.

Ето защо искам да вземеш урока, който получи през изминалата година със себе си: „Вярвай в себе си!“.

Надявам се, че имаш смелостта да се довериш на себе си и да се довериш на пътя на твоето приключение, където и да те отведе той. Защото винаги има решение, без значение колко често може да мислиш, че всичко е изгубено и безнадеждно. Винаги има изход, дори ако често изглежда, че той сякаш не съществува.

Тази нова година, ние ще се обичаме по-нежно, откогато и да било. И докато преминаваме през дните на 2018-а година, нека продължим да се борим за правата си и за тези на нашите ближни. За правото ни да съществуваме и да се развиваме и да процъфтяваме.

Нека тази година бъде по-добра с нас, но ако не – тогава нека ние самите бъдем по-добри към себе си!