Има рецепти, които не просто засищат, а събуждат спомени – за неделни следобеди, за мириса на прясно изпечено тесто и за грижата, скрита в простите жестове. Тази питка със сирене е точно такава – лесна за приготвяне, но пълна с топлина. Ухае на дом, на бабина фурна и на щастие, което се къса с ръце.
Необходими продукти:
- 500 г брашно (бяло или смес с типово)
- 250 мл прясно мляко (леко затоплено)
- 1 пакетче суха мая (или 20 г жива)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1 яйце + 1 жълтък за намазване
- 4 с.л. олио
- 200 г сирене (натрошено)
- 1 с.л. масло (за намазване след печене)
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете затопленото мляко, захарта и маята. Оставете за 5–10 минути да шупне. В по-голяма купа пресейте брашното и добавете солта. Направете кладенче и изсипете яйцето, олиото и активираната мая. Омесете меко, нелепнещо тесто. При нужда добавете още малко брашно или капка мляко. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло за около 1 час – трябва да удвои обема си. Разделете тестото на 2 или 3 части. Разточете всяка на овална кора, посипете със сирене и навийте на руло. Може да ги сплетете като плитка или да ги наредите в тавичка като охлюви. Покрийте и оставете за второ втасване – още 20–30 минути.
Намажете питката с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути, или до златисто. След като я извадите от фурната, намажете с малко масло и покрийте с кърпа за няколко минути – за да стане още по-мека и ароматна.
Може да добавите в тестото и щипка чубрица или няколко стръка пресен магданоз към сиренето – за още по-богат вкус. Питката е идеална както топла, така и охладена, особено с айрян или домашна супа.
Домашната питка не е просто храна – тя е внимание, време и любов, вложени в нещо споделено. Опитайте тази рецепта и я поднесете с усмивка – уютът ще се разнесе не само във въздуха, но и в сърцето.