Какъв празник почита православната църква на 5-ти май? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 5-ти май.

Томина неделя през 2019-та година честваме на 5-ти май. 

Празникът се свързва със Свети Тома, който е един от 12-те Христови ученици. Той е известен и като Тома Неверни.

Наименованието на празника се свързва с евангелските писания, които разказват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал и за да се убеди в чудото, поискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикован на кръста.

На осмия ден от възкръсването си Христос отишъл при Тома и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Когато Тома сам се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Това моментно неверие на апостол Тома става олицетворение на миговете на колебание и съмнение, в които изпада всеки един човек.

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в седемте дни не се работи.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Днес имен ден празнуват Тома, Томислава, Томислав. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!

На 5-ти май православната църква почита паметта на Света мъченица Ирина.

Според преданието преди покръстването тя се е казвала Пенелопа и била дъщеря знатни езичници. Баща ѝ искал тя да бъде далеч от светските изкушения и построил дворец извън града, в който тя да получи обучение и възпитание. Един от наетите учители бил християнина Апелиан, който залагал най-вече на християнските ценности.

Когато Пенелопа навършила пълнолетие, баща ѝ казал, че е избрал съпруг, който е подходящ за нея. Девойката имала нужда от малко време, за да помисли, при което се обърнала към Христос за съвет. Баща ѝ се ядосал и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от стадо коне. Но силната християнска вяра на момичето я спасили и конете побегнали към него. Тогава той повярвал в силата на християнството и цялото семейство приели християнството.

Но това не било единственото изпитание на вярата на Ирина. След време градът имал нов управител, който научил за Ирина и за разпространението ѝ на християнската вяра. Тогава той я подложил на ужасни мъчения, но отново вярата ѝ я запазила.

Всички видели страданията на Ирина и несломимата ѝ вяра, което довело до въстание и прогонване на управителя с камъни от града. Синът му поел управлението на града, но и той продължил мъченията върху момичето. В краката ѝ забили пирони и по този начин тя била развеждана из града.Тогава Ангел Божий се смилил, погубил мъчителите и освободил Ирина. След това народът започнал да почита девойката още повече, а тя продължила да разпространява вярата.

Минало време и Ирина получила известие, че скоро Бог ще си я прибере. Тогава тя отишла в пещера в гората с учителя си Апелиан и поискала да я затрупат вътре. Света Ирина починала в началото на II век.

На 5-ти май имен ден празнуват Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослава, Мирчо, Мирослав. Желаем ви здраве, успехи и щастие!