По принцип хората не гледат с добро око на съветската архитектура от периода 1960-80-те. И всеки от тях си има причина за това, разбира се. Въпреки това, институциите на проекта на СССР създадоха много смели структури, които приличаха на извънземни от някои Sci-Fi филми. 
 
Dama.bg ви предлага списък на ТОП 25 на най-нестандартните сгради, родени по времето на Хрушчов и Брежнев.
 
25. "Къщите-пръстени" в Москва
Първата от тях е построена през 1973 г., а братът й „близнак” - шест години по-късно. Вътрешният диаметър на къщата от снимката е 155 метра. Има 26 входа и 912 апартамента, а общата й площ е 27 334 m2.
 
24. Историко-етнографски музей в планината Сюлейман-Too в Ош, Киргизия.
Музейният комплекс е построен през 1978 година. Неговата структура представлява огромна остъклена бетонена арка, която в действителност затваря входа на пещерата. Първоначално е планирано сградата да се използва за ресторант, но това не се е случило.

23. Хотел "Спорт", Талин, Естония.
Той е построен през 1980 г. за участниците и гостите на Олимпийските игри (провеждани са състезания по ветроходство в Талин). Според инициаторите на проекта, той е трябвало да прилича на огромен кораб с ресторант на палубата.

 
22. ЖП гара Дубулти, Латвия.
Намира се в курортното градче Юрмала под Рига. Сградата на станцията се появява през 1977 г., за да отпразнува своята 100-годишнина. Неговата структура прилича на вълна.

21. Павилион на територията на изложението на икономическите постижения в Ташкент, Узбекистан.
Един от павилионите представлявал направена под формата на дъга колона с единно вътрешно изложбеното пространство. За съжаление, тази сграда не е запазена до наши дни.

 
20. Кино-театър "Русия", Ереван, Армения.
Необичайната Сградата е въведена в експлоатация през 1975 година. Тя е имала две филмови зали под формата на дъги.

 
19. Хмелницки регионален Литературно-Мемориален музей Николай Островски, Шепетовка, Украйна.
Гигантският пръстен, облицован с червена шмалта, се намира на пет масивни колони. Пръстенът символизира венец, посветен на паметта на писателя, а стълбовете символизират ръцете на тези, които харесват творчеството му.

 
18. Летен театър в парка на Днепропетровск, Украйна.
Сградата, наподобяваща черупка, е построена през 1978 г. точно в езерото. Тя се превръща в главната атракция на парковата зона.

 
17. Спорт и концерт комплекс "Амалир", Ереван, Армения.
Огромната многофункционална сграда е открита през 1983 г. на хълма Цицернакаберд, извисяващ се над северозападната зона на Ереван. Спортната зала има капацитет 5000 души и се намира над фоайето, като до нея може са се стигне по стълби и ескалатори. Втората зала е предназначена за 1300 зрители. Въртящата се трибуна може да трансформира капацитета на всяка , увеличавайки го с 1000 души. Невероятно, нали? От високо сградата прилича на цвете, не мислите ли?

16. Руската академия на науките, Москва.
Построяването на този комплекс е с продължителност от 20 години. Строежът на сградата завършва през 1994. Основната сграда има 23 етажа. За времето си е била уникален проект, който не е имал аналог в Москва. Декоративните елементи, направени от стъкло и метал в горната част на сградата стават неин символ. Местните хора я наричат сградата на "златни мозъци”, а в града се носят различни легенди за нея.

 

15. Ресторант "Перла", Баку, Азербайджан.
Откритият павилион, построен през 60-те, спасявания местните жители от горещината. Проектът е бил доста успешен, тък като след 10 години правят негов брат „близнак” кафене във Фрунзе, столицата на Съветска Киргизия. И двата проекта са били вдъхновени от структурите на испански архитект Феликс Кандела.

14. Музей Илия Чавчавадзе, Кварели, Грузия.
Музеят на грузинския поет е проектиран от един от най-авангардните съветските архитекти - Виктор Джорвенадзе и е въведен в експлоатация през 1979. Белите спирали, стоящи в непосредствена близост до църквата, карат сградата да изглежда като извънземна през 21 век.

 
13. Хотел "Олимпия", Талин, Естония.
Отворен през 1980 г., хотелът представлява 28-етажна кула с 405 стаи, които сякаш се сглобяват от кубчета с различни размери. Днес, след реконструкцията, сградата изглежда по-малко оригинална и някак по-груба.

 
12. Централен научно-изследователски институт по роботиката и техническа кибернетика, Санкт Петербург.
Това е една от най-известните сгради на Съветската "пространствена" архитектура. Зад зъбчатата кула на експерименталния център се вижда 4-етажната лаборатория на института.

 
11. Посолството на СССР в Куба, Хавана.
Единствената сграда (от нашата класация), намираща се извън територията на бившия СССР. Това е впечатляващ символ на съветското (и днес - руско) присъствие в Куба. Комплексът е огромен, а камбанарията в него е построена през 1985 г.


10. Хотел "Салют", Киев, Украйна.
Сградата, построена през 1984 година, представлява опорна тръба, която носи шест жилищни етажа, всички, имащи елипсовидна форма. В горната част, под покрива, има ресторант. Друг ресторантът има на втория етаж, а в сутерена на сградата е построен паркинг. Специалисти смятат, че тя е била вдъхновена от архитектурата на метаболизма, която е популярна през 60-70-те години в Япония.

9. Регионален драматичен театър кръстен Ф. М. Достоевски, Новоград, Русия.
Сградата е построена през 1987 година. Абстрактната композиция има някои елементи на древната руска архитектура в съвременната й интерпретация.

 
8. Хотел „Летяща чиния” в Домбай, Русия. 
Тя е „кацнала” на склона на Муса-Ачитара планина на височина 2250 метра. Структурата се намира в близост до популярния местен ски курорт. „Космическият кораб” може да приюти най-много 8 човека, като резервациите са за минимум 5 дни. Има само три стаи и едно лоби в сградата. Конструкцията е направена от полиестер, подсилен със стъклени влакна.

7. Регионален драматичен театър в Гродно.
Театърът е построен през 1977-84 г. и се превръща в един от символите на града, заедно с другите исторически забележителности в Грондо. Залата на театъра побира 800 зрители, а самата сграда прилича на кула на замък, който седи на високия бряг на р. Неман.

 
6. Център за отдих и уединение "Дружба", Ялта, Украйна.
Той е построен съвместно от съветски и чехословашки архитекти. В него могат да бъдат настанени 400 души.

 
5. Крематориум в Киев, Украйна.
Друг проект на Аврам Милецки, който е проектирал и хотел "Салют"(по-горе). Чудноватата комбинацията от арки не загатва ни най-малко за тъжната функцията на сградата, не мислите ли? Тя все още изглежда доста иновативна, дори в сравнение с творбите на много известни съвременни архитекти.

 
4. Домът на Съветите, Калининград, Русия.
Две правоъгълни кули, направени от предпазни панели и обединени от обхванатите пасажи, чието строителство е започналомного преди да бъде завършено през 1970 година, на мястото на бивша крепост на Кьонигсберг. Строителството на сградата е известна най-вече с неговата продължителност. 21-етажната сграда често бива наричана "погребан робот", защото наистина прилича на главата на робот.

3. Инженерен корпус на Министерството на грузинския ССР, Тбилиси, Грузия.
Невероятната сграда стои на стръмен склон над река Кура. Три вертикални кули са свързани с хоризонтални двуетажни блокове. Сградата е завършена през 1975 година. Архитектът е искал да заема по-малко пространство на земята, за да се запази растителността. 

 
2. Изложбен комплекс "Белекспо" в Минск, Беларус.
Невероятната сграда е построена през 1989 г. и се превръща в един от най-известните примери на белоруската съветската архитектура. Тя прилича на отворено цвете и изглежда много красива. Площта на вътрешното пространство е 4500 кв. м. и във вътрешността й няма колони.

1. Дворецът за церемониални ритуали, Тбилиси, Грузия.
Шедьовър на Съветския модернизъм, издигнат през 1985 г., е закъснял съветски храма, лишен от елементи на религиозен култ. По-късно сградата е закупена от местен бизнесмен, който е погребан в нея през 2008 година.
 
 
 
Ако тази статия ви е харесала, харесайте страницата на Dama.bg във Facebook, за да не пропускате интересните неща, които споделяме с нашите читатели.