На пръв поглед звучи странно, дори шокиращо – шоколадова торта с майонеза. Но точно тази неочаквана съставка е тайната на един от най-сочните и нежни коледни десерти, които можете да си представите. Майонезата замества маслото и яйцата, като придава невероятна мекота, плътност и кадифена текстура, без вкусът ѝ изобщо да се усеща. Това е онзи тип рецепта, която първо предизвиква недоумение, а после – възхищение и искане за втора порция.

Коледната версия на тортата е наситена, ароматна и топла на вкус. Какаото е дълбоко и шоколадово, захарта кара корите леко да се карамелизират, а майонезата заключва влагата, така че тортата остава сочна дни наред. Перфектна е за празничната трапеза, защото може да се приготви предварително и става още по-вкусна на следващия ден.

Най-хубавото в тази торта е нейната непретенциозност. Не изисква миксер, сложни техники или редки продукти. Смесва се бързо, пече се спокойно и винаги се получава. Подходяща е както за класически шоколадов ганаш отгоре, така и за пухкав крем със сметана или маскарпоне. А ако я поръсите с пудра захар и какао, ще имате стилен и изискан десерт без излишни усилия.

Това е тортата, която разчупва традициите, но остава вярна на коледния дух – уютна, богата и споделена. Поднася се с усмивка, чаша топло вино или кафе и гарантирано ще се превърне в празнична легенда, за която ще питат всяка година.

Необходими продукти (за форма 22–24 см):

За блата:

- 1 чаша майонеза (около 200 г, обикновена)

- 1 чаша захар

- 1 чаша прясно мляко

- 2 чаши бяло брашно

- 4 с.л. какао

- 1 ч.л. сода бикарбонат

- 1 ч.л. ванилия

- щипка сол

По желание:

- 50 г натурален шоколад, нарязан на ситно

- 1 ч.л. канела или щипка индийско орехче за коледен аромат

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Подгответе форма, като я покриете с хартия за печене или я намажете и набрашните леко. В голяма купа смесете майонезата, захарта и прясното мляко до гладка смес. Не е необходим миксер – бъркалка или лъжица са напълно достатъчни. Добавете ванилията. В отделна купа смесете брашното, какаото, содата и солта. Постепенно прибавете сухите съставки към течните, като разбърквате до хомогенна, гладка смес. Ако използвате шоколад или подправки, добавете ги накрая.

Изсипете сместа във формата и печете около 35–40 минути, или до суха клечка. Оставете блата да изстине напълно.

Шоколадов ганаш (класически и бърз):

- 200 г натурален шоколад

- 200 мл сладкарска сметана

Загрейте сметаната до кипване, свалете от котлона и залейте начупения шоколад. Изчакайте 2–3 минути и разбъркайте до гладък крем. Оставете леко да се охлади и залейте тортата.

Съвети за перфектен резултат:

Тортата става още по-сочна на следващия ден. Можете да я разрежете на два блата и да сложите крем между тях. Подходяща е и за постен вариант, ако използвате постна майонеза и растително мляко.

Да ви е сладко!