Коледните празници имат вкус на канела, ванилия и домашно приготвени сладкиши, които събират цялото семейство около масата. Един от най-обичаните класически десерти без съмнение е мраморният кекс – нежен, ароматен и красив, сякаш нарисуван от зимата. Този празничен вариант е изключително пухкав, лек като снежинка и подходящ както за трапезата на Коледа, така и за следобедно кафе в студените дни.
Тайната на добрия мраморен кекс е в баланса – нито прекалено сладък, нито тежък, а достатъчно сочен, за да остане свеж няколко дни. Комбинацията от светло и какаово тесто създава онзи уютен домашен вкус, който ни връща в детството и прави Коледа още по-топла.
Рецепта за празничен пухкав мраморен кекс
Необходими продукти:
- 4 яйца (на стайна температура)
- 200 г захар
- 200 мл прясно мляко
- 120 мл олио или разтопено масло
- 1 ванилия
- настъргана кора от 1 портокал или лимон
- 1 бакпулвер
- 350 г брашно
- 2 с.л. какао
- 2 с.л. прясно мляко (за какаовата смес)
- щипка сол
- пудра захар за поръсване (по желание)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта до пухкав, светъл крем. Добавят се млякото, олиото, ванилията, солта и цитрусовата кора. Постепенно се прибавя пресятото брашно, смесено с бакпулвера, като се бърка до гладко тесто.
Сместа се разделя на две равни части. В едната се добавят какаото и 2 супени лъжици мляко и се разбърква добре. В намазнена и набрашнена форма за кекс се изсипва редуващо се от бялата и какаовата смес, като с вилица леко се правят завъртания за мраморен ефект.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170°C около 45–50 минути, като се проверява с клечка. След изпичане се оставя да се охлади, изважда се от формата и по желание се поръсва с пудра захар.