Коледа е в емоцията, която споделяш с най-близките хора на сърцето си всяка година. И докато подаръците под елхата, мечтани или изненадващи, се забравят, безценните моменти със семейството остават да топлят душите ни завинаги. Сигурни сме, ще се съгласиш обаче и с още нещо – насладата от това най-мило време от годината, носещо толкова магия в себе си, идва точно тогава, когато всички се съберем на трапезата. Малки и големи, послушни или не чак толкова, постещи или не, важното е, че сме заедно, смирени, обичащи се и с надеждата да бъдем малко по-добри и прекарваме повече щастливи мигове заедно.

Подготовката за празничната трапеза на Бъдни вечер и Коледа е почитан ритуал, който всички спазваме, но и който, за съжаление, има способността да ни изнерви до краен предел. Само спри за миг и си представи – няма място на паркинга, количките се грабят оттук и оттам като топъл хляб, портокалите са на привършване, на щанда с месото ще ти се наложи да почакаш поне 30 минути, а от кори за баница няма и помен... Да, времето за ужасния пазар настана! Ами сега? Веригите се пукат по шевовете, кварталните магазинчета не работят, а ти пак си забравила нещо и ти се налага да тичаш в последния момент, за да направиш Коледата възможна и да не разочароваш семейството си...

Не се панирай, имаме няколко кратки и простички напътствия – само ги последвай и ще видиш колко бързо ще се справиш с цялата тази лудница, без дори да се усетиш!

Олицетворявайки вкуса на Коледа и домашния уют, празничната трапеза става символ на сцената за действие, която не само показва уменията на най-големите кулинарни майстори у дома, но и която трябва да удовлетвори всички вкусове и да не остави разочарование след себе си. За да не се окаже обаче, че заедно с богатата трапеза ще се сдобиеш и с празен портфейл, те съветваме да започнеш подготовката на празничната трапеза от по-раничко.

План за нещата, които можеш да си позволиш

Остави украсата и готвенето за часовете, непосредствено преди вечерята и помисли за всички продукти, питиета, салфетки и т.н, които ще са ти необходими за празничните трапези. Не се впускай в излишни разходи и спри да живееш с илюзията, че трябва да приготвиш най-желаните ястия с най-скъпите продукти. Да, ти обичаш близките си, но опитай се да замениш част от продуктите, които ще те разорят с по-евтините им варианти. Бъди сигурна, че ще успееш, а и децата не правят разлика между скъпото и това на изгодна цена. Не забравяй, че Бъдни вечер и Коледа са само два дни, а до края на годината остава още седмица. Надали ти се иска да посрещнеш новата година на червено! Златна среда винаги има!

Предварителната подготовка и сравняването винаги ти дават една крачка преднина

Някои от веригите големи магазини пускат промоционални предложения 2-3 седмици преди празниците, така че огледай се и действай. Съветваме те да съставиш подробен списък с менюто и всичко необходимо за изготвянето му и да видиш дали пък случайно не можеш да се подсигуриш с част от нещата по-рано. След това го провери и два, и три пъти, ако трябва и се постарай се да го следваш стриктно, да търсиш точно планираните неща и да не се отклоняваш с непланирани покупки. Запомни - колкото и да ти се струват незначителни като цена в момента, когато ги видиш, с касовата бележка накрая няма да ти донесат нищо друго, освен излишни нерви. Можеш да се огледаш и за някои готови или полуготови ястия, които не само ще ти спестят пари, но и време. Накрая, преди да се впуснеш към пазаруването, е добре да се опиташ да сравниш цените на по-скъпите хранителни стоки на поне още две места, за да се подсигуриш, че няма да си главен участник във високите надценки, които вървят ръка за ръка по празниците.

Ако можеш да си го позволиш, спести от рано

Да, знаем, че колкото и да говорим почти никога не се получава, но пък и другият вариант със заема от приятел не е много приятен, нали? Не ти казваме да се лишаваш от лятната си почивка на морето, но по същата логика след края на септемврийските празници например, можеш да заделяш някой и друг лев, който да ти дойде добре дошъл през декември.

“Повече” не винаги означава “по-добре”

Всеки от нас е ставал волен или неволен свидетел на факта колко много храна се изхвърля по време на коледно-новогодишните празници. Да, изобилието се нрави на всеки, но когато съществува огромен риск почти буквално да изхвърлиш така или иначе трудно спестените си пари за празниците на боклука, защото това или онова се е развалило и вече не става за ядене, някак си не си струва количката в магазина да прелива. Използвай максимално добре продуктите, които си взела.

Нека всеки донесе по нещо от сърце

Ако тази година на теб се пада честта да бъдеш домакиня и да се погрижиш всичко да бъде изпипано като по конец, не се шашкай! Вместо да се чудиш с кое по-напред да започнеш, вкарай всички в играта. Иначе казано, помоли всеки от близките ти да приготви по нещо мъничко и да го донесе. Така, разпределяйки си по нещо от огромния брой ястия, които трябва да присъстват и да се направят за коледната трапеза, хем всеки ще е допринесъл за общото благо, хем и няма да има конкретен и излишно натоварен един семеен бюджет. Ако пък има именик на Коледа, то нека той или тя се постарае за основното.

Все пак не забравяй, че и Нова година предстои, бъди разумна и не се натоварвай излишно преди началото на новия месец. Ако все пак се притесняваш, че така и не може да откриеш златната среда, а и тайно ти се иска да блеснеш в кухнята с кулинарните си умения и да накараш всички да ахнат, то винаги можеш да се възползваш от парични суми до 4000 лв. от Cash Credit. Сега е още по-лесно, бързо и удобно, благодарение на Viber чат-бота на най-надежния и коректен партньор, който е винаги до теб, когато имаш най-голяма нужда! Превърни празниците в истинско вълшебство, подари емоция и вкусотийки на близките си и не забравяй да им кажеш колко много ги обичаш!