Проста рецепта, която ще ви помогне лесно да се отървете от излишните килограми.

Семената от чиа отдавна са удостоени със статут на суперхрана, добавят се към хляб, зърнени храни, с тях се приготвят зеленчукови пудинги. Напоследък не само привържениците на здравословното хранене, но и тези, които губят тегло, обърнаха внимание на семената: последните добавят чиа към водата – оказва се здравословна и нискокалорична напитка, която перфектно насища и която ви позволява значително да намалите калорично съдържание на дневната диета. Нека поговорим повече за модерната вода с чиа.

Как работи модерната вода с чиа

Семената от чиа са богати на антиоксиданти, протеини, фибри, витамини и минерали. Хранителният състав на тези зърна помага за балансиране на диетата и за ускоряване на метаболизма. Но най-важното е, че чиата абсорбира много течност, горният слой семена набъбва и запълва стомаха, обгръщайки го (идеално за тези, които имат повишена стомашна киселинност). Водата със семена от чиа дава дълготрайно усещане за ситост и по този начин помага за контролиране на апетита. В допълнение, напитката регулира нивата на кръвната захар, което помага за ограничаване на непреодолимия глад за сладко или други нездравословни храни.

Рецепта

За да приготвите тази проста напитка просто трябва да  смесите 1½ супени лъжици семена от чиа с 200 мл студена вода. Оставете сместа в хладилник за поне час, за да набъбнат семената. След това разредете гела с един литър вода. Можете да добавите резенчета лимон, портокал или краставица, за да подобрите вкуса на водата. Добре е да изпиете един литър вода през деня, а на следващия ден да пригответе прясна смес.