Именно ацтеките и маите първи очертават важността на семената от чиа, но съвременният свят едва наскоро ги призна за суперхрана. Тези мънички семенца са много богати на хранителни вещества и благодарение на неутралния си вкус могат да се добавят към всяка рецепта.

Опитваме се да се придържаме към здравословно хранене, поради което решихме да хвърлим малко светлина върху тези вълшебни семена и да разберем какви ползи носят на телата ни.

1. Насърчават по-доброто здраве на костите

Чиа семената са богати на различни минерали, които са известни с ролята си в здравето на костите, и по специално на калций. 25 гр. чиа съдържа 157 мг. калций, което е повече от количеството калций в 100 мл. мляко.

2. Поддържат зъбите здрави

Калцият играе главната роля и помага на костите да останат здрави, което поддържа добро здраве на зъбите. Освен това, като основен хранителен елемент, борът, съдържащ се в чиата, насърчава метаболизирането на магнезий, фосфор и манган за растеж на силни зъби.

3. Намаляват риска от диабет

Известно е, че ненаситените мазнини, фибри и протеини са добри регулатори на нивата на кръвната захар. Министерството на земеделието на САЩ счита семената от чиа за една от най-полезните храни, които можете да използвате за лечение на диабет.

4. Помагат да се предотврати констипация

Чиа семената са богати на фибри, което допринася за подобряване на храносмилането. Освен това, благодарение на неразтворимите фибри, които съдържат, се превръщат в гел, когато влязат в контакт с вода. Това вещество подобрява движението на червата и по този начин предотвратява констипацията.

5. Засилват метаболизма

Като богати на витамин В, семената от чиа помагат за ускоряване на метаболизма. Освен това, имат омега-6 и помагат на тялото да абсорбира различни мастноразтворими витамини, които допринасят за загуба на тегло.

6. Помагат за подобряване на съня

Серотонинът и мелатонинът са 2 хормона, които са отговорни за добрия сън. Те се произвеждат от триптофан (аминокиселина) и тъй като семената от чиа съдържат триптофан, насърчават по-добрия сън и почивка.

7. Поддържат здравето на сърцето

Омега-3 и Омега-6, които семената от чиа семената съдържат, намаляват холестерола в кръвта, както и възпалението и кръвното налягане. Всички тези неща допринасят и подпомагат поддържането на здравето на сърцето.

8. Засилват енергията

Витамините от група В, желязото, цинкът и магнезият са нещата в семената от чиа, които помагат да се засили енергията. Просто добавете тези семена в любимото си смути, за да се насладите на ден, пълен с енергия.

9. Забавят стареенето

Като богати на антиоксиданти, семената от чиа помагат за по-бързото възстановяне на кожата, както и възпрепятстват всякакви щети. Освен това витамин Е, който съдържат, допринася за забавянето на стареенето.

10. Стимулират отслабването

Влакното в семената от чиа дава усещане за ситост за дълго време. Това помага за намаляване на апетита и за отслабване. В допълнение, тези семена се разширяват, когато абсорбират вода, което допринася за намаляване на апетита. Просто добавете 1 или 2 супени лъжици сурови чиа семена към чаша вода, разбъркайте добре и ги изпийте бързо. Чиа семената също могат да изгарят мазнините в корема.

Ще започнете ли да хапвате семена от чиа след като прочетохте тази статия? Какви други суперхрани, които носят толкова ползи за здравето знаете?