Много жени днес забелязват влошаване на състоянието на кожата, ноктите и косата си. Една от основните причини е, че съвременният ритъм на живот не позволява да си починат пълноценно и да се погрижат за себе си. Тази липса на внимание към себе си прераства в стрес, безсъние и множество здравословни проблеми. Откъде да започнем възстановяването на организма? С преразглеждане на своето меню! За правилното хранене е писано много. Но кои са най-безценните продукти за дамите, може да научите в Галерията ни.
1 от 14
10 продукта, които трябва да бъдат в менюто на всяка дама
11
10267
1
1. Зеле
Учените са доказали, че редовната консумация на кръстоцветни (зеле – бяло, цветно зеле, броколи) многократно намалява риска от рак на гърдата. Освен това, зелето перфектно изчиства тялото от токсини. Препоръчителна доза - 150-200 грама на ден.
2. Сусам
Диетолозите препоръчват на жените над 40 г. да включват сусам в менюто си. Той е богат на фитоестрогени. Това е растителния аналог на женските полови хормони. Също така сусамът съдържа етерични масла, които са богати на антиоксиданти (семазинол и семазол) и полиненаситени мастни киселини. Той намалява холестерола в кръвта, а препоръчителната му дневна доза е 2-3 супени лъжици.
3. Сьомга
Сьомгата и пъстървата съдържат мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху мозъка, нормализират кръвното налягане, подобряват вниманието и паметта. Препоръчителната порция - 100-120 грама на ден (или най-малко два пъти седмично).
4. Извара
Изварата е не само ценен източник на протеин, но е полезна и за предотвратяване на атеросклероза, поради съдържанието на холин и метионин. Необходима е за поддържане на костната тъкан, богата е на калций и фосфор. Препоръчително количество - 100 грама на ден.
5. Пуешко месо
Пуешкото е богато на микроелементи като фосфор, калций, калий, сяра, селен, желязо, натрий, йод, манган, магнезий. Освен това месото на домашните птици съдържа витамините PP, B6, B12, B2. По съдържание на желязо пуешкото месо е еквивалентно на пилешкото и телешкото месо. Препоръчителна порция - 100 грама на ден.
6. Грейпфрут
Този плод съдържа витамините А, С, В1, P и D, минерални соли, пектин, органични киселини, етерични масла, фитонциди. Има антиоксидантни свойства, ефективно се бори с преждевременното стареене и нормализира съня. Диетолозите препоръчват консумация на 150 грама грейпфрут на ден.
7. Бобови
Изофлавоните, съдържащи се в соята, намаляват риска от рак на шийката на матката при предменопаузата. Бобовите растения са източник на протеин и за разлика от продуктите с животински произход, не съдържат холестерол. Препоръчителната порция - 50-100 грама на ден.
8. Шоколад
Благодарение на съдържащите се в черния шоколад антиоксиданти (т.е. полифеноли), този продукт предпазва кръвоносните съдове от вредния ефект на свободните радикали. В допълнение, флавоноидите от какаото, подобряват кръвообращението, унищожават съсиреците. И още - черният шоколад повишава либидото при жените. Важно е да не се прекалява - 10-20 грама на ден са напълно достатъчно!
9. Домати
Доматите съдържат калий, магнезий, желязо, цинк, калций, фосфор; витамин B, витамин Е и голямо количество витамин С. Те са богати на пигмент, който им придава червен цвят - ликопен – който намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, дегенерация на макулата. Полезно е да се пие доматенн сок по време на авиополет. Консумацията на домати спомага за разреждане на кръвта, това предотвратява тромбозата на дълбоките вени на долните крайници.
10. Ленено семе
Лененото семе е истински склад на витамини, за което, между другото, не е нужно да се охарчвате: за разлика от скъпото "чудо", наречено чиа, лененото семе струва буквално стотинки и може да се купи във всяка аптека. То е отличен източник на манган, магнезий, фосфор и мед, богато е на фибри, омега-3 и не съдържа глутен. Леното семе помага за нормализиране на храносмилането и стабилизира нивата на кръвната захар, спомага за намаляване на холестерола и липопротеините с ниска плътност. Според някои изследвания дневната консумация на ленено семе намалява риска от рак, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителна доза - 1 супена лъжица на ден.
Надя Чанкова
01.03.2016