На всяка от нас се е случвала следната ситуация: избираме перфектното ястие за семейството или гостите си, следваме указанията в рецептата, спазваме всички пропорции, но резултатът е далече от истината и то без видима причина. А сега? Разгледай Галерията ни и виж дали не допускаш някоя от грешките там.
1 от 16
12 грешки, които развалят вкуса на любимите ти ястия
13
44215
1
12 грешки
Препълваш прекалено много тигана. Запомни: ако приготвяш пържоли, никога не трябва да се опират една в друга!
12 грешки
Запържваш месото в тиган с незалепващо покритие, вместо в чугунен. Хвупкавата коричка няма как да се получи така. Най-добре е, ако имаш грил тиган.
12 грешки
Пестиш солта, която добавяш при варенето на пастата. Запомни златното правило - на 300 грама паста винаги се добавя 1 с. л. сол.
12 грешки
Пържиш в зехтин. При пържене екстра върджин зехтинът губи своите най-полезни вещества.
12 грешки
Отмервай необходимото количество със специална мензура, а не с водна чаша.
12 грешки
Не загряваш добре тигана, преди да започнеш да готвиш.
12 грешки
Прекаляваш с готвенето на чесъна. Не го слагай в началото, а в края на готвенето, около 2-3 минути преди да махнеш ястието от огъня.
12 грешки
Изваждаш месото от хладилника в последния момент и започваш веднага да го приготвяш. Запомни, че то трябва да бъде на стайна температура около половин час преди готвене, за да може да бъде еднакво приготвено от всяка страна.
12 грешки
Не оставяш месото да си почине след сготвянето му.
12 грешки
Съхраняваш всички продукти в хладилника. Домати, картофи, лук, чесън и тропическите киви и манго, е по-добре да стоян на стайна темпераура. Оставяйки ги в хладилника, можеш да бъдеш сигурна, че много скоро няма да стават за ядене.
12 грешки
Постоянно обръщаш храната по време на готвене.
12 грешки
Преваряваш яйцата. За да имаш перфектно сварените яйца, то първо се увери, че са със стайна температура, за да не се спукат при варенето. След това ги остави във врящата вода за 8-9 минути под капак. Така можеш да бъдеш сигурна, че жълтъкът ще се свари до нужната консистенция .
Мария Стоянова
28.08.2016