Колкото и да ви бива в кухнята, със сигурност има неща, които могат да ви улеснят, а и такива, за които не подозирате. Ето защо екипът на Dama.bg ви предлага 12 хитринки за здравословно и умно готвене и съхранение на продуктите.
1 от 16
12 хитри здравословни трика, които ще улеснят живота ви
13
16441
4
Обвийте стъблата на бананите във фолио
Покриването на горната част на бананите с найлонов плик или прозрачно фолио ще ги запази свежи по-дълго време. Причината е, че природният етилен, който плодовете ползват за узряване, се намира в стъблото. Обвиването на стъблата с фолио не позволява на етилена да достигне до останалата част от банана. За още по-голям ефект може да разделите бананите и да завиете всяко стъбло поотделно.
Сложете ябълка при картофите
Американско проучване откри, че ябълката поддържа доброто състояние на картофите и ги предпазва от покълване. Ако в една чанта съхранявате картофи без ябълка, след няколко седмици картофите един по един ще започнат да покълват, а след месец – почти всички ще са в това състояние. В чанта с ябълка обаче, картофите могат да се запазят от покълване близо два месеца!
Подарете на зеленчуците си ледена баня
Зеленчуците ви изглеждат малко поувехнали? Подарете им освежаваща ледена баня. В рамките на една-две минути осмозата ще рехидратира изсъхналите клетки на растенията и ще ги направи като нови! Освен това една бърза баня винаги е полезна за отърваване от мръсотията и остатъците от пестициди.
Проверете лесно колко е узряло авокадото
Зрялостта на авокадото може да бъде доста трудна за определяне. Ето защо премахнете дръжката и хвърлете един поглед. Тъмнокафявото петно на дръжката означава, че плодът е презрял, а по-светлото жълто-зелено петно – че е готово за консумиране. Ако изядете само половин авокадо, втрийте малко лимонов сок от другата страна и го сложете в запечатана торбичка, за да не стане кафяво.
Запазете дръжките на доматите
Подобно на бананите, животът на доматите също може да бъде удължен чрез запазване свежестта на дръжките им. Никога не слагайте доматите в хладилника, защото дръжките ще изсъхнат, а доматите ще загубят аромата си.
Конец за зъби за идеални парчета
Не се ли ядосвате, когато се опитвате да отрежете хубаво парче сирене или торта, но резултатът никога не е какъвто си го представяте? Следващият път се запасете с неароматизиран конец за зъби и вашите парчета ще бъдат перфектни!
Премахнете мазнините с лед
Следващият път, когато си направите супа или яхния, добавете няколко кубчета лед към сместа. Ще видите, че гъстите мазни частици ще изплуват на повърхността. Оберете ги и се насладете на ястието.
Предотвратете изкипяването
Ако сте заети в кухнята и се притеснявате за млякото, оставено на котлона, поставете дървена лъжица напречно върху тенджерата.
Направете стайните растения щастливи
Вместо да изхвърляте водата, която ползвате за варене на макаронени изделия и картофи, оставете я да изстине, а после полейте цветята вкъщи. Водата съдържа много вещества, които ще им се отразят благоприятно.
Използвайте целина за стария хляб
Ако имате половин хляб, който вече не става за ядене, не се отчайвайте! Добавете листо целина в торбичката при хляба за една нощ. Той ще абсорбира влагата от целината и на сутринта ще бъде като нов.
Запазете салатата свежа с малко хартия
Ако сте приготвили салата за по-късно, покрийте зеленчуците с парче хартия. Увийте купата с прозрачно фолио за запазване на свежестта.
Използвайте лимони при готвене на риба
Ако често приготвяте риба, със сигурност знаете, че обикновено тя залепва към всяка повърхност, върху която се готви. Следващият път я сложете върху канапе от пресни лимони. Тя ще поеме приятния аромат и ще се „вмъкне” в чинията ви много по-лесно.
Христина Асенова
15.08.2014