В тази галерия сме подбрали 27 хранителни трика, които ще те направят гений в кухнята.
1 от 31
27 гениални кухненски трика
28
28126
1
Намажи яйцата с олио
Това може да ти звучи като нещо странно и най-вече – цапащо, но ни се довери. Ако намажеш яйцата с растително олио преди да ги сложиш в хладилника, те ще останат свежи още поне 3-4 седмици.
Направи симпатични палачинки с формички
Имаш ли деца? А желанието да ядеш закуската си в причудливи форми?
Използвай формички за сладки, за да оформиш палачинките.
За да не изсъхват сладките - ябълка
Понякога хрупкавите сладки са вкусни... когато се предполага, че трябва да са хрупкави. Но не и когато са просто стари и изсъхнали. За да ги запазиш в добър вид, сложи при тях парче ябълка или хляб.
Увий дръжките на бананите с найлон
Имаш неузрели банани? Просто почакай две секунди и вече са загнили.
Ако увиеш дръжките им в найлон, те ще издържат 3-4 дни по-дълго.
Перфектното сварено яйце?
Ето колко минути ти трябва за перфектното яйце
Запази авокадото свежо с лук
Ако няма да ядеш авокадото наведнъж, сложи го в една кутия с лук, така авокадото ще остане свежо и няма да покафенее.
Дръж бонбон маршмелоу при кафявата захар
Един от най-големите кошмари на всеки пекар е да открие, че кафявата му захар всъщност се е превърнала в едно парче тухла.
Ако сложиш един бонбон маршмелоу, кафявата захар няма да изсъхне.
За да не изсъхва тортата – хляб
След целия труд да направиш торта не искаш да изсъхне и да изгуби вкуса си, но... тортата си е торта.
Решението? След като нарежеш тортата, използвай парчета хляб, закрепени с клечки за зъби. Така тортата ще остане мека и вкусна за по-дълго.
Запази целината с фолио
За да запазиш целината свежа до един месец, увий я във фолио.
Карта на Света на сиренето
Ако си решила да съчетаеш виното с изискан поднос със сирене, но нямаш никаква идея какво да включиш – ето я нашата простичка карта, която ще ти помогне.
Твърдо сирене – например Чедър. Нещо смело и забавно – синьо сирене. Меко и кремообразно – като Бри. Свежо сирене – например свежо козе сирене. Зряло сирене – Гауда е добро решение.
Махни костилките с фуния
Ако ще печеш сладкиши с череши или вишни, първо трябва да махнеш костилките. Да, има такива уреди, но за целта можеш да използваш и обикновена фуния с тясно гърло.
Замрази бита сметана
Търсиш очарователно допълнение към топлия си шоколад? Замрази малко бита сметана във формички за сладки. Освен вкусно е и сладко (и буквално, и преносно).
Нарони царевицата във форма за кекс
В един перфектен свят царевицата щеше да се рони лесно и безпроблемно, но светът не е перфектен. За да улесниш задачата, използвай форма за кекс.
Спаси питието си от буболечки
В летните вечери на открито буболечките не са никак приятно допълнение към питието ти.
За да го опазиш от нахалните гадини, сложи върху чашите формички за мъфини и ги продупчи със сламка.
Нарежи тортата и тестото с конец за зъби
Колкото и да се опитваш да нарежеш тортата или тестото с нож, никога не е перфектно, вместо това защо не пробваш с малко конец за зъби?
С конеца става лесно като детска игра.
Махни яйчената черупка с мокри пръсти
Искаш да направиш торта, не да ловиш немирни яйчени черупки, които са се озовали в купата. За да ги извадиш най-бързо – намокри пръста си с вода.
Гриловай рибата върху лимони
Обичаш риба на грил? Естествено, кой не обича, но това, което никак не обичаме, е залепена риба върху грил. Затова сложи рибата върху резени лимони и повече няма да ти се налага да остъргваш сьомга от решетката.
Обели джинджифила с лъжица
С този трик нито частица джинджифил няма да отиде на вятъра!
Вместо белачка, използвай лъжица, така значително ще намалиш загубите, а джинджифилът ще е обелен перфектно.
Направи си яйца като сърчица
Тези яйца са толкова сладки, че почти не ни се иска да ги изядем... почти.
Използвай дървени клечки и ластик, за да оформиш твърдо сварените яйца като сърца и така със сигурност ще спечелиш сърцата на околните.
Горещ шоколад!
Недей да хабиш нито частица от течния шоколад. Вместо да изхвърляш опаковката с полепнал шоколад, сипи топло мляко в бурканчето и се наслади на един топъл шоколад.
Направи си ледени кубчета с лимон
Горещо е. Искаш нещо освежаващо за пиене. Спираш се на лимонада, но с всички тези ледени кубчета тя се разводнява и вече няма същия вкус.
Вместо това замрази парчета лимон, така можеш да сипеш колкото искаш в лимонадата си, без да разваляш вкуса ѝ.
Как да си нарежеш манго
Дояло ти се е манго, но нарязването му е задача с повишена трудност?
Ето го е решението.
Дръж буркана с фъстъчено масло обърнат
Ако обичаш фъстъчено масло, знаеш, че само докато отвориш буркана, вече си изгорила калориите, които ще поемеш.
Решението: дръж бурканите с фъстъчено масло обърнати и така по-лесно ще ги отваряш.
Пържени картофи, нарязани като ябълки
Понякога питала ли си се какво друго можеш да правиш с уреда за рязане на ябълки? (Кой от нас не е?) Можеш да го използваш да нарежеш пържените картофи по-бързо. За целта първо отрежи малко от едната страна на картофа, за да е по-стабилен.
Направи си замразено масло с подправки
Свежите подправки увяхват толкова бързо, но можеш да ги нарежеш на ситно и да ги смесиш с олио или разтопено масло, налей го в формички за лед и така ще съхраниш подправките за бъдещи ястия.
Запази лука свеж в надупчени торбички
Прибери лука и чесъна в хартиени торбички с дупки, така ще ги запазиш свежи и без мухъл.
Направи си тако
Имаш ли тортила питки? Да. Фурна? Да. Яде ти се тако? Да.
Ето едно бързо решение: нареди тортила питките обърнати надолу върху решетката на фурната. Печи ги на 190 градуса за 7-10 минути.
Ивелина Иванова
17.02.2016